Art. 221 CM spune ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Cum se interpreteaza acest articol pentru ca alegerile sa fie legale in situatia in care intr-o A.G.S. participa 44 de salariati din totalul de 70 si sunt alesi 2 reprezentanti din 5 propusi? Este corect ca fiecare participant sa isi exprime doua optiuni si sunt alesi primii doi in ordinea voturilor primite, indiferent de numarul de voturi primite?
Sau trebuie ca cei 2 alesi sa aiba cel putin 36 de voturi (jumatate plus unu din numarul total de salariati), adica aproximativ o unanimitate din partea celor prezenti la adunare?
La nivel de angajator trebuie sa existe o procedura cu privire la alegerea reprezentantilor salariatilor.
Fiecare reprezentant al salariatilor va trebui sa adune cel putin 36 de voturi.
Buna ziua!
Cunosc prevederile legale referitoare la alegerea reprezentantilor salariatilor, dar nu am regasit si un alt mod in care ar putea fi alesi reprezentantii fara a avea loc o adunare generala.
In speta, in unitatea in care lucrez exista 2 sindicate, nici unul nu este reprezentativ si nici nu exista o federatie sindicala reprezentativa. Salariatii sunt raspanditi in aproape toate judetele tarii, iar o adunare generala a acestora ar genera niste costuri greu de acoperit.