avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cardiac la volan
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cardiac la volan

Buna ziua.

Ma numesc Marian si datorita faptului ca nu stiu carei institutii sa ma adresez, apelez la bunavointa dvs. de a-mi acorda un raspuns si sugera eventualii pasi care trebuie facuti pentru a evita o posibila tragedie.

In luna iunie a.c. un anume S.C., in varsta de 46 de ani, a suferit un infact miocardic. A facut coronagrifia abia in august, in urma careia a reiesit ca trebuie implantate doua stenturi. Implanturile au avut loc, unul la mijlocul lunii septembrie si unul la jumatatea acestei luni, la Fundeni. El, sustine ca, la externare, analizele i-au iesit bune si ca "a vorbit el cu medicii ca poate sa-si reinceapa activitatea".

De ce, am spus mai devreme, tragedie? Pentru ca acest S.C. este sofer pe o autoutilitara, iar fiul meu A.M. 23 de ani, ii este coleg de echipa. Baiatul meu, nu are permis de conducere, si nu vreau sa-l vad mort datorita inconstientei.
Infarctul a avut loc in timpul serviciului, in timp ce S.C. conducea masina. Din fericire nu a avut loc si un accident de circulatie. Totul a fost musamalizat de firma la care lucreaza, pentru a nu fi declarat accident in timpul serviciului. Chiar S.C. a preferat sa se duca la spital dupa ora 15 sustinid ca vine de acasa.

Domeniul de activitate: telecomunicatiile. Acest tip de serviciu este unul greu, datorita faptului ca zilnic, indiferent de conditiile meteo, se fac deplasari pe distante de sute de km. Se fac ascensiuni pe pilonii de telefonie GSM, unde stai suspendat in coarda cateva ore. Se ridica fizic (cu bratele) greutati de ordinul zecilor si sutelor de kg. Se fac deplasari la pas, in zone montane unde trebuie depus un efort sporit pentru a ajunge in locuri inaccesibile autovehiculelor.

S.C. isi doreste cu ardoare sa reinceapa activitatea din ianuarie 2014, fara sa se gandeasca la viata lui, dar si a partenerului lui de munca. In timp ce membrii familiei si prietenii il sfatuiesc sa se pastreze, sa aiba grija de sanatatea lui (dar fara rezultate), colegii de serviciu ii trimit numeroase mesaje in care ii spun ca il asteapta din nou in randurile lor (sa se intoarca la serviciu). Nici sotia lui nu se poate intelege cu el. Se pare "ca i-a sarit si o doaga". S.C. nu poate sa accepte ideea ca, nu mai este omul care a fost si ca trebuie datorita naturii serviciului, trebuie sa se pensioneze. Totodata ii e teama ca ii va fi suspendat permisul de conducere si ca pensia va fi mica.

Credeti ca cei de la Medicina Muncii ar putea sa-i dea "apt" ? Credeti ca poate "pacali" medicii, nespunand despre natura serviciului ? In aceasta luna face 180 zile de C.M. Nu ar trebui sa intre intr-o comisie de evaluare ? Nu era normal ca medicul care a facut cele doua interventii, sa instinteze autoritatiile ca S.C. numai poate avea permis ?

Ajutati-ma ! Sunt disperat. Multumesc de intelegere,
Marian.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:32, 1 Noiembrie 2013
La prezentarea la serviciu, lucratorul respectiv trebuie sa aiba avizul medicului specialist de medicina muncii, in urma concediului medical de 180 de zile si o fisa de aptitudine in care sa se mentioneze in clar APT, INAPT sau APT CONDITIONAT pentru activitatea pe care o desfasoara (sofer si activitate in telecomunicatii, inclusiv lucru al inaltime). Medicul specialist de medician muncii paote face si recomandari de schimbare loc de munca si/ sau reducerea programului de lucru.
Dupa cele 180 de zile de CM, angajatorul trebuie sa il trimita la medicul de medicina muncii cu fisa de riscuri profesionale completata, semnata si datata. In baza acestei fise, se va intocmi, semna/ data fisa de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii.
La revenirea la serviciu dupa 180 de zile de CM, va fi reinstruit la cabinetul ssm si aici se va verifica existenta fisei de aptitudine nou emisa.
Daca aceste obligatii nu sunt indeplinite de catre angajator, acesta este raspunzator in fata legii si actiunea sa poate fi considerata infractiune.
Lucratorul poate fi pensionat numai in baza unei recomandari medicale emise de catre comisia medicala judeteana, la care se depune de catre lucrator/ firma un dosar medical.
Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie, daca au cunostinta de faptul ca un sofer a suferit un atac cardiac/ infarct miocardic, au obligatia sa anunte politia, iar un sofer responsabil sa depuna permisul la serviciul circulatie, pana se constata dpdv medical ca este iarasi apt sa conduca.
Daca angajatorul impreuna cu angajatul au musamalizat un astfel de eveniment/ nu au informat ITM/ nu au cercetat evenimentul produs ca accident de munca si-au asumat un mare risc, in conditiile in care evenimentul se repeta si apar si victime.
Este la latitudinea dvs. daca sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data, despre evenimentul produs, chiar daca au trecut multe zile de la producerea evenimentului.
Nu cred ca este lipsit de interes daca veti prezenta angajatorului temerile dvs., in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Personal, nu cred ca mai poate obtine pe fisa de aptitudine APT pentru lucrul la inaltime, chiar daca poate obtine APT pentru a sofa si a desfasura lucru la sol, fara efort fizic deosebit.
Multumesc pentru raspuns.

Firma nu ii poate acorda un alt post, pentru ca echipa, este una operationala (in Ardeal), iar "centrul" este in alta zona. Programul nu poate fi redus prin natura serviciului. Se pleaca dimineata si se introc seara tarziu (se lucreaza zi lumina). Nu poate fi evitat efortul. De aceea sunt doi oameni (o echipa). Ei, trebuie sa aiba mereu grija unul de celalalt, sa se ajute si sa aiba o stransa colaborare. Nu se poate, unul sa stea si altul sa-si rupa oasele. Ei sunt parteneri in adevaratul sens al cuvantului.
Probabil lui S.C. de asta ii este si frica, iar firma se face partase la o nelegiuire prin ai permite sa-si reia activitatea, pentru ca nu-l poate reloca pe un alt post si ii faciliteaza revenirea dupa doar 3 luni de la doua inteventii pe cord, probabil si ca recunostinta ca nu a declarat accidentul.
La scurt timp dupa infarct, fiul meu a fost amenintat cu conciederea. Deci, trebuie sa stea cuminte si sa taca.
Medicul de familie ii este vecin. Nu a luat nicio masura, in ciuda faptului ca in aceste luni de zile, S.C. a facut si vizite la cabinetul medicului de familie. Deci se stie, dar nu se iau masurile legale.
La Politia circulatie, din mica noastra comunitate il are pe cumnatu-sau.
Deci, incotro ?

Multumesc,
Marian
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
ContSters304576, utilizator
Trebuie sa primeasca APT din partea medicului specialist de medicina muncii pentru a relua lucrul.
Puteti lua in calcul varianta de sesizare a ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)
Eveniment in timpul programului de munca altapila altapila Unui sofer aflat la rampa de incarcare marfa i se face rau si este preluat de serviciul de urgenta al spitalului judetean.Constatarea medicala: infarct ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii petrulili petrulili Daca se produce un accident vascular sau infarct, iar medicul de medicina muncii si-a dat acordul - apt de munca- la examenul periodic, dar angajatul a ... (vezi toată discuția)