avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM

societatea a avut CCM pe anii 2006 - 2007. Este tarziu sa fac acum?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:31, 14 Aprilie 2009
Va multumesc pentru raspunsul prompt !

As mai avea cateva nedumeriri in ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv :
- se calculeaza 85% din venitul brut sau net al mamei ?
-in cazul in care am doua slujbe , se va lua in considerare la acalcului indemnizatiei acest lucru , daca fac demersurile necesare pe doua fronturi ? Ex: la firma A snt angajata cu norma intreaga de 8 h , avand un salariu net de 16000 ron ( aici am cartea de munca ), iar la firma B sunt angajata cu 1/2 norma , avand un salariu net de 273 ron( aici am doar CIM , inregistrat la ITM , dar care nu este trecut in cartea de munca inca ) . La ambele job- uri am o vechime mai mare de 12 luni . Prin urmare , ma ajuta cu ceva acest al doilea job cu 1/2 de norma ?

- in cazul in care angajatorul nu este dispus sa-mi acorde acest salariu mediu pe unitate ( apropo , care este valoarea unui astfel de salariu ?...sau i-au ca atare denumirea lui : se va face o medie a salariilor existente in unitate ? ) :confused: , invocand diverse motive , , unde pot apela mai departe ?...sau m-as lupta cu morile de vant?

Astept cu interes raspunsul dumneavoastra !
La semnarea unui CIM fiecarui salariat i se da sa ia la cunostinta de Regulamentul intern si CCM aplicabil in unitatea respectiva. Daca acestea se intocmesc ulterior se vor aduce imediat la cunostinta tuturor salariatilor.
Vreau sa mentionez ca Legea 130/1996 a contractelor colective de munca precizeaza, la art.3(1), ca negocierea colectiva este obligatorie si nu incheierea CCM la unitatile cu ce putin 21 de salariati. Adica se poate incheia CCM si la unitatile cu mai putin de 21 de salariati dar nu este obligatorie negocierea colectiva.

Art. 3. -
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
(4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel puţin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.
(5) Iniţiativa negocierii aparţine patronului.
(6) În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.

roxanne^^:
In unitatea dvs. asa de mare nu a mai fost nimeni in situatia dvs.? Nu cred ca sindicalistii vor permite nerespectarea CCM aplicabil in unitatea dvs. Vi se v acorda un salariu mediu pe unitate (se calculeaza de angajator la momentul platii). In caz contrar sesizati ITM sau actionati pe angajator in judecata. Dar eu zic ca va faceti probleme degeaba.
La calculul indemnizatiei pentru CCC se iau in calcul toate veniturile supuse impozitarii din cele 12 luni.
CCM la nivelul unitatii dvs. nu poate contine prevederi inferioare celor din CCMUNN.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul da un salariu la nasterea copilului? emanuela_ab emanuela_ab buna , sunt o gravida care va naste anul acesta si care lucreaza la un SRL cu contract individual de munca . am aflat intamplator despre acest lucru ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Danna_Alina Danna_Alina Buna seara, va rog ... imi poate spune cineva daca mai este valabil si pana cand Contractul colectiv de munca la nivel de ramura - cultura? (vezi toată discuția)