1. Terasa este proprietate comuna si trebuia reparata de catre asociatie.
De multe ori asociatiile nu raspund proprietarilor de la ultimul etaj care reclama deteriorarea peretilor apartamentelor din cauza deteriorarii invelisului terasei. In acest caz unii proprietari isi repara terasa pe cheltuiala proprie.
Totusi in acest caz proprietarul nu numai instiinteaza asociatia, ci solicita ca, pe baza documentelor (facturi, chitante, contract de garantie a lucrarii) sa ii fie returnata aceasta cheltuiala si repartizata proprietarilor, inclusiv lui.
Asa ar fi fost normal sa se desfasoare lucrurile.
Daca dv. nu prezentati documente, atunci nici asociatia nu are cum sa scada banii din contabilitate.
Daca aveti aceste documente si le prezentati conducerii asociatiei si, cu toate acestea, nu vi se returneaza parte din cheltuiala, atunci sunteti indreptatit sa actionati asociatia in judecata.
2. Cheltuielile de reparatii din subsol intra in cota de intretinere, asa ca nu vi se poate imputa sa platiti o anumita suma, ci plata restantelor se face in ordinea vechimii acestora.
Refuzul de a primi la plata banii si conditionarea acestei plati altfel decat conform art.1509 din Noul Cod Civil poate fi motiv ca dv. sa actionati asociatia de proprietari in justitie.
Imputatia legala Art. 1.509
(1) Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate, in ordine, urmatoarele reguli:
a) plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
b) se vor considera stinse, in primul rand, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
c) imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) daca toate datoriile sunt deopotriva scadente, precum si, in egala masura, garantate si oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit. a)—d), imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor.
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.
oneros = impovarator, care poate fi penalizat