avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii terasa si refuz incasare plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii terasa si refuz incasare plata

1. Am un garsoniera la etajul 4 (ultimul etaj) pentru care am efectuat in mod individual reparatiile la terasa aferanta acesteia in aug 2012, asta dupa ce am informat asociatia despre necesitatea acestor lucrari (verbal si in scris) ca urmare a deteriorarii peretilor interiori. Am informat asociatia despre efectuarea reparatiilor si am solicitat repartizarea cheltuielilor pe apartamente, dar fara niciun rezultat pana acum.
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a recuperara costurile cu reparatia.

2. Pentru ca nu locuieste nimeni in acea garsoniera, iar eu, nici macar in aceeasi localitate, ajung rar sa platesc intretinerea. Saptamana aceasta, cand am fost sa platesc cheltuielile cu intretinerea cei de la administratie au refuzat sa primeasca banii pentru ca nu am platit cheltuielile pentru reparatiile facute la subsolul blocului, pe motiv ca, citez din anuntul afisat de presedintele asociatiei: "Conform deciziei Comitetului Executic administratorul nu va incasa banii pentru intretinere pana cand nu va fi achitata plata pentru reparatiile subsolului".
Va rog sa-mi spuneti daca au dreptul sa ia o astfel de decizie si cum poate fi atacata. In lege am gasit referire doar la hotararile adunarii generale.

Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 21:39, 1 Noiembrie 2013
1-Terasa este parte comuna a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Executarea de reparatii partiale la terasa nu este recomnadat pentru ca nu garanteaza obtinerea interesului,nu beneficiaza de receptie si de garantie
Daca anterior executari reparatiei,nu ati negociat cu asociatia de proprietari si nu ati incheiat inscris in temeiul caruia sa puteti recupera c/v costuri,ulterior este greu sa mai recuperati suma
2-Refuzul perceperii de orice suma in contul obligatiilor de intretinere constituie abuz
Asociatia de proprietari ar trebui sa aibe interesul sa incaseze orice suma achitata de proprietari,pentru ca procedura mentionata de dvs genereaza restante mai mari si dispute neprincipiale
chiar daca nu locuiti in imobil,aveti posibilitati multiple de achitat in termen obligatiile lunare,fie apelland la un vecin,fie,prin mandat postal cu confirmare de primire,fie in contul asociatiei de proprietari

Terasa fiind parte comuna dumneavoastra ca proprietar nu aveti dreptul sa interveniti la repararea acesteia, acum riscati sa va oblige sa aduceti terasa la starea initiala, nu sa va recuperati banii!
Pentru reparatiile ulterioare din condominiu nu puteti sa fiti scutit pentru ca ati reparat terasa fara acceptul celorlalti proprietari.
In ceea ce priveste incasarea cotelor de intretinere, trebuiau sa va incaseze suma pe care doreati sa o platiti si sa scrie pe chitanta "ACHITAT PARTIAL LUNA_______", iar dupa 90 de zile sa va dea in judecata pentru restante.
Da, as vrea sa platesc in cont, dar din pacate asociatiile de proprietari/locatari nu folosesc asa ceva.
Am fost personal sa platesc si mi s-a refuzat incasarea banilor. Nu stiu daca mandatul postal rezolva problema.
1. Terasa este proprietate comuna si trebuia reparata de catre asociatie.
De multe ori asociatiile nu raspund proprietarilor de la ultimul etaj care reclama deteriorarea peretilor apartamentelor din cauza deteriorarii invelisului terasei. In acest caz unii proprietari isi repara terasa pe cheltuiala proprie.
Totusi in acest caz proprietarul nu numai instiinteaza asociatia, ci solicita ca, pe baza documentelor (facturi, chitante, contract de garantie a lucrarii) sa ii fie returnata aceasta cheltuiala si repartizata proprietarilor, inclusiv lui.
Asa ar fi fost normal sa se desfasoare lucrurile.
Daca dv. nu prezentati documente, atunci nici asociatia nu are cum sa scada banii din contabilitate.
Daca aveti aceste documente si le prezentati conducerii asociatiei si, cu toate acestea, nu vi se returneaza parte din cheltuiala, atunci sunteti indreptatit sa actionati asociatia in judecata.

2. Cheltuielile de reparatii din subsol intra in cota de intretinere, asa ca nu vi se poate imputa sa platiti o anumita suma, ci plata restantelor se face in ordinea vechimii acestora.
Refuzul de a primi la plata banii si conditionarea acestei plati altfel decat conform art.1509 din Noul Cod Civil poate fi motiv ca dv. sa actionati asociatia de proprietari in justitie.
Imputatia legala Art. 1.509
(1) Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate, in ordine, urmatoarele reguli:
a) plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
b) se vor considera stinse, in primul rand, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
c) imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) daca toate datoriile sunt deopotriva scadente, precum si, in egala masura, garantate si oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit. a)—d), imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor.
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.


oneros = impovarator, care poate fi penalizat
De multe ori asociatiile nu raspund proprietarilor de la ultimul etaj care reclama deteriorarea peretilor apartamentelor din cauza deteriorarii invelisului terasei. In acest caz unii proprietari isi repara terasa pe cheltuiala proprie.

Nu este normal sa faca fiecare ce vrea, trebuia sa faca adresa catre asociatie si daca nu o reparau atunci ii dadea in judecata, asa fiecare face ce vrea pe spatiul comun. Daca un proprietar doreste sa faca hidroizolatia exterioara a apartamentului (care este parte comuna) si asociatia nu face lucrarea atunci acesta face pe banii lui si deconteaza sa plateasca toti proprietarii?
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Alte discuții în legătură

Terasa bloc eu.ro eu.ro ce trebuie sa plateasca un locatar de bloc de la et 4 din 10,obligat doar ; 1 hidroizolatie 2 hidro-termoizolatie? (vezi toată discuția)
Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Refuzul asociatiei de locatari sa restituie banii pentru reparatia hidroizolatiei la acoperis baciu_ion baciu_ion Buna ziua.Locuiesc intr-un bloc la ultimul etaj si in primavara acestui an am solicitat asociatiei de proprietari sa refaca hidroizolatia acoperisului deoarece ... (vezi toată discuția)