avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie, recuperare bunuri personale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie, recuperare bunuri personale

buna,am si eu o intrebare,am lucrat la o firma de transport intern si international,am plecat din firma prin demisie(art 55 lit.b) si acuma problema e ca nu pot sa imi recuperez banii si ce aveam in masina,ce as putea face?demisia e semnata la data de 25.10.2013multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 31 Octombrie 2013
1. Nu ati plecat prin demisie. Incetarea c.i.m. s-a fcaut cu acordul partilor - art..55 lit.b C.mun.

2. Daca este vorba despre drepturi salariale restante , atunci :
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Art.55 lit.b se refera la incetarea CIM cu acordul partilor. Incetarea CIM prin demisie este la art.81.
Pentru recuperarea salariilor restante trebuie sa dati firma in judecata.
Pentru bunurile dim masina va puteti adresa politiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariilor mirelahasu mirelahasu BUNA ZIUA va solicit atentia cu o problema; am fost angajata pe perioada nedeterminata cu CIM;in perioada oct.2011-iulie 2013 motivul incetarii contractului ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante Gabriela_22mai Gabriela_22mai Buna ziua, Am o nelamurire legata de recuperarea salariilor ca fost angajat. Situatia este urmatoarea: Am lucrat la o firma timp de 1 an si ceva si in ... (vezi toată discuția)
Salariul neplatit constantin57 constantin57 Am fost angajat cu c.i.m perioada determinata 15-03-2013/15-09-2013.La data de 13-09-2013 am fost chemat sa semnez incetarea cim,am facut nota de lichidare am ... (vezi toată discuția)