avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun in timpul casatoriei?

ati mai intalnit ca reclamanta sa introduca actiune in timpul casatoriei sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun si sa fie obligat tatal sa plateasca pensie , dar fara sa ceara divortul?
reclaamanta a plecat de acasa cu copilul si a introdus aceasra actiune.
mie nu mi se pare admisibila cerere de exercitare a autoritatii in comun atata timp cat art. 397 din noul cod civil spune clar "DUPA DIVORT, autoritatea parinteasca se exercita In comun.....
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:00, 1 Noiembrie 2013
Pe cale de ordonanta presedintiala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii locuintei minorului la dumneavoastra, pentru plata pensiei de intretinere si pentru exercitarea autoritatii parintesti ( actiunea este caracterizata de urgenta, vremelnicie si de neprejudecarea fondului ).


Procesul poate fi transat pe calea dreptului comun.

Astfel, dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra, masura speciala a ordonantei presedintiale intinzandu-si efectele pana la ramanerea definitiva si irevocabila a procesului de divort.

Hotararea judecatoresca este executorie de drept, atacabila cu apel , in termen de cinci zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, daca a fost dispusa cu citarea partilor .In cazul in care hotararea judecatoresca a fost dispusa fara citarea partilor, termenul de cinci zile curge de la comunicarea hotararii judecatoresti.

Motivele de apel vor fi depuse dupa ce este comunicata hotararea judecatoresca.( hotararea in materie de ordonanta presedintiala poate fi dispusa si fara a fi transat un proces pe cale dreptului comun ).


Instanta de judecata se va raporta la interesul superior al copilului minor, justificand, astfel, adoptarea unei masuri de urgenta, ce prezinta caracter de protectie.


Succes.

Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Poate actiona in judecata pt pensie facand dovada ca celalalt nu contribuie la intretinerea copilului. Cand cei doi parinti nu locuiesc impreuna se poate cere si sa se stabileasca locuinta la unul de ei.


[ link extern ]

O speta care atesta exercitarea autoritatii parintesti de catre unul dintre parinti, in mod provizoriu ( pe cale de ordonanta presedintiala ).

Oamenii din speta au divortat deja, deci nu are legatura cu subiectul postat.
In casatorie, nu cred ca e admisibila o astfel de cerere cat avem la art
Art. 503
(1) Parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca.
(2) Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.
Art. 504
Daca parintii sunt divortati, autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii.

Cat sunt casatoriti e de la sine inteles ca exercita impreuna autoritatea parinteacsa, nu e nevoie ca instanta sa decida ca ei exercita autoritatea parinteasca in comun.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator

Eu apreciez ca exercitarea autoritatii parintesti poate fi dispusa si anterior desfacerii casatoriei prin divort.
( avand in vedere situatiile urgente, intemeiate, privind deciziile majore din viata copilului ).

Art. 486
Neînţelegerile dintre părinţi

Ori de câte ori există neînţelegeri între părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, instanţa de tutelă, după ce îi ascultă pe părinţi şi luând în considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosocială, hotărăşte potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Custodie temporara a unui copil minor teo53 teo53 cum trebuie sa procedez pentru a obtine custodia copilului minor? sant casatorita legitim. din casatorie a rezultat un copil. acum este minor. am locuit cu ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj. corina_iliescu corina_iliescu Am trait cu tatal copilului 17 ani fara a exista o casatorie legala. Acum 9 ani am dat nastere baiatului nostru pe care tatal l-a recunoscut. Copilul ... (vezi toată discuția)