avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj.

Am trait cu tatal copilului 17 ani fara a exista o casatorie legala.
Acum 9 ani am dat nastere baiatului nostru pe care tatal l-a recunoscut.
Copilul poarta numele de familie al tatalui sau.
Acum ne-am despartit in fapt si atat scoala cat si alte institutii imi solicita un act doveditor prin care copilul este in cresterea si ingrijirea mea.

INTREBARE: Am nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru incredintare minor sau acesta este in cresterea si ingrijirea mea tinand cont de faptul ca sunt mama sa naturala iar tatal sau nu a avut niciodata domiciliul comun cu mine si nu am fost casatoriti niciodata desi am locuit impreuna ?
Cum sa procedez?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mariusss78 , utilizator 22:30, 6 Iulie 2017
Buna ziua. Da, aveti nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru ca trebuie sa stabiliti situatia legala a copilului, fiind minor trebuie sa se stabileasca de catre parinti cum se exercita autoritatea parinteasca. Incepand cu anul 2011, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de catre ambii parinti, dar locuinta minorului este stabilita la unul din parinti. Puteti contacta un mediator care sa va ajute sa discutati toate aceste probleme (ma refer la planul parental prin care sunt trasate cat se poate de detaliat modalitatea in care ambii parinti contribuie la cresterea si educarea copilului, cum isi petrece acesta vacantele, etc), acordul incheiat fiind supus incuviintarii instantei sau direct la instanta. Diferenta dintre mediator si instanta este faptul ca la mediator aveti control asupra deciziilor fiind luate de comun acord, iar acordul este incuviintat mult mai rapid de instanta, in camera de consiliu. Daca alegeti instanta, trebuie sa fiti pregatiti pentru termene mai indepartate.
Gasiti aici mai multe detalii despre autoritatea parinteasca exercitata in comun: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Ce alte institutii si cu ce ocazii vi s-a cerut acest act doveditor ?
Tatal pastreaza legatura cu copilul?
Institutiile care va cer un act doveditor in privinta "incredintarii" copilului va cer de fapt acordul celuilalt parinte. Incercati sa obtineti acordul de la tata.
In contextul legal actual nu cred ca veti obtine o incredintare a copilului (doar daca puteti dovedi ca autoritatea parinteasca in comun este in defavoarea copilului), ci doar se va stabili domiciliul copilului la dvs. In relatia cu diverse institutii veti avea in continuare nevoie de acordul tatalui.
Daca prin pastrarea legaturii cu copilul intelegeti a-i aduce cateva mandarine si 3 banane, fara a plati pensie alimentara sau a contribui cu ceva la intretinerea acestuia atunci pastreaza legatura.
Mi se pare ciudat faptul ca cei care au fost casatoriti beneficiaza de incredintarea minorului iar cei care au trait in concubinaj (parca asa se numeste) nu beneficiaza de acest lucru in contextul actual cum spuneti.
Nu e nicio diferenta intre copiii proveniti din casatorie sau concubinaj, nu beneficiaza unii de ceva in plus.
La ce va referiti ?
Acum, ca sunt casatoriti sau nu, ambii parinti exercita autoritatea parinteasca in comun, practic daca se despart asta nu trebuie sau nu ar trebui sa ii afecteze pe copii.
pensie puteti cere pe cale judecatoreasca daca nu intelege sa contribuie cu bani la intretinerea copilului.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

La cine ramane copilul? silbv silbv sunt casatorita de 2 ani in acest timp,am putut optine un credit pt prima casa,neam luat un apartament,si dupa un an a venit fetita pe lume...fata are 8 ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun in timpul casatoriei? ionescucarmen ionescucarmen ati mai intalnit ca reclamanta sa introduca actiune in timpul casatoriei sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun si sa fie obligat tatal sa ... (vezi toată discuția)