avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj.

Am trait cu tatal copilului 17 ani fara a exista o casatorie legala.
Acum 9 ani am dat nastere baiatului nostru pe care tatal l-a recunoscut.
Copilul poarta numele de familie al tatalui sau.
Acum ne-am despartit in fapt si atat scoala cat si alte institutii imi solicita un act doveditor prin care copilul este in cresterea si ingrijirea mea.

INTREBARE: Am nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru incredintare minor sau acesta este in cresterea si ingrijirea mea tinand cont de faptul ca sunt mama sa naturala iar tatal sau nu a avut niciodata domiciliul comun cu mine si nu am fost casatoriti niciodata desi am locuit impreuna ?
Cum sa procedez?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mariusss78 , utilizator 22:30, 6 Iulie 2017
Prin "pastreaza legatura" inteleg ca aveti de unde sa-l luati ca sa va semneze cererea de inscriere la scoala, cererea de eliberare a unui pasaport, un acord pentru parasirea tarii pentru o saptamana in vreo vacanta cand veti dori, acordul pentru vaccinare, un acord pentru vreo eventuala operatie care nu e "de urgenta" dar trebuie facuta, samd.
Toate acele chestii pentru cae e nevoie de acordul ambilor parinti, indiferent care e starea lor civila (casatoriti, divortati, in concubinaj).
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
mirebire, utilizator
Va puteti adresa instantei de judecata, pentru exercitarea autoritatii parintesti fata de copil nascut in timpul relatiei de concubinaj.



Dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra.


Pe cale de ordonanta presedintiala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii locuintei minorului la dumneavoastra, pentru plata pensiei de intretinere si pentru exercitarea autoritatii parintesti ( actiunea este caracterizata de urgenta, vremelnicie si de neprejudecarea fondului ).



Astfel, dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra, masura speciala a ordonantei presedintiale intinzandu-si efectele pana la ramanerea definitiva si irevocabila a procesului transat pe calea dreptului comun.



Hotararea judecatoresca este executorie de drept, atacabila cu apel , in termen de cinci zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, daca a fost dispusa cu citarea partilor .In cazul in care hotararea judecatoresca a fost dispusa fara citarea partilor, termenul de cinci zile curge de la comunicarea hotararii judecatoresti.

Motivele de apel vor fi depuse dupa ce este comunicata hotararea judecatoresca.( hotararea in materie de ordonanta presedintiala poate fi dispusa si fara a fi transat un proces pe cale dreptului comun ).


Instanta de judecata se va raporta la interesul superior al copilului minor, justificand, astfel, adoptarea unei masuri de urgenta, ce prezinta caracter de protectie.


Succes.
In cazul dvs. nu se poate considera util sa deschideti un proces.
Daca nu va deranjeaza cu nimic tatal copilului nu are sens sa faceti niciun demers judiciar.
Pentru iesirea din tara ati avea nevoie de acordul lui scris.
Doar atunci ati putea sa discutati cu el dar fara sa deschideti proces decat in caz de necesitate in ipoteaza in care acesta nu ar fi de acord cu iesirea din tara a minorului.
Ar fi insa un proces destul de complicat.
daca va intelegeti puntei-l sa sdea o declaratie notariala. dar, totusi parerea mea este ca situatia copilului nu poate fi transata legala decat prin proces.desigur ca, in cadrul procesului pruteti semena o tranzactie si instanta sa aia act de aceasta.
Bună ziua,am avut o relație de concubinaj de 1 an din care a rezultat o fetiță care are 6 luni.în urma neînțelegerilor dintre mine și mama fetiței și în urma suspiciunilor dansei ca as fi avut o relație extraconjugala(țin sa precizez ca are nici un fel de dovezi ca as fi avut așa ceva mergând doar pe suspiciunile dansei)am ajuns sa ne despărțim.în ziua plecării mele mama fetiței mi a făcut plângere penala la politie pentru agresiune verbala și kamenințări(țin sa precizez caci a pus o vecina ca martora aceasta fiind martora mincinoasa avand in vedere faptul caci nu a fost de fata la nici o discutie dintre mine si mama fetitei)acum dosarul a ajuns în instanță unde cere urm:autoritate părintească totala asupra fetiței....hotărâre judecătorească prin care sa poată sa scoată fetiță din tara când dorește ea fără acordul meu...cheltuieli de judecata...1/4 din veniturile mele pensie alimentara....dansa mai are un minor de 16 aniîn întreținere dintr o căsătorie anterioara........
Va rog sa mi spuneți dacă poate obține așa ceva
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cine ramane copilul? silbv silbv sunt casatorita de 2 ani in acest timp,am putut optine un credit pt prima casa,neam luat un apartament,si dupa un an a venit fetita pe lume...fata are 8 ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun in timpul casatoriei? ionescucarmen ionescucarmen ati mai intalnit ca reclamanta sa introduca actiune in timpul casatoriei sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun si sa fie obligat tatal sa ... (vezi toată discuția)