avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului

Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii la scoala,respectiv gradinita.A fost de acord sa-i dea sotului ei copiii pe perioada vacantei dar acesta refuza sa-i mai aduca inapoi.Azi copiii lipsesc de la scoala,gradinita.In cat timp poate obtine incredintarea minorilor spre crestere pana la solutionarea procesului de divort? Este o urgenta faptul ca tatal lor ii tine acasa neducandu-i la sccoala,respectiv gradinita?
Nu incredintare, ci stabilirea domiciliului are nevoie fiica dvs sa obtina.
A discutat fiica dvs cu tatal copiilor ei pentru a stabili impreuna viitorul copiilor? Poate tatal nu intentioneaza sa ii tina acasa ci ii inscrie la o alta scoala/gradinita.
Teoretic, părinţii nefiind divorţaţi, au implicit autoritate părintească comună, chiar fără nici o hotărâre judecătorească; deci şcoala, grădiniţa, ar trebui să solicite acordul ambilor părinţi.În situaţia dată, cineva nu a respectat legea, fie mama, care a înscris copiii fără acordul tatălui (sau cu acordul lui?), fie tatăl, care privează copiii de educaţie , neducându-i la grădiniţă/şcoală sau înscriindu-i fără acordul mamei.
Cereţi prin ordonanţă preşedinţială stabilirea domiciliului copiilor la mama, până la finalizarea divorţului. Nu-i sigur că veţi obţine, dacă copiii, înainte de mutare, au frecventat instituţiile din zona domiciliului tatălui.
De fapt , legea spune ca "Faţă de terţii de bună-credinţă, oricare dintre părinţi, care îndeplineşte singur un act curent pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, este prezumat că are şi consimţământul celuilalt părinte." (ceea ce inseamna ca oricare parinte poate transfera copilul la alta scoala, iar parintele care nu este de acord trebuie sa-si manifeste dezacordul in scris, urmand ca lucrurile sa fie lamurite la judecatorie, daca cei doi nu se inteleg)
Deci n-a incalcat nimeni legea, iar o zi de absenta (chiar si 5 zile de absenta) cu greu se poate incadra la "privarea de scoala".

Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
mirebire, utilizator
mirebire, deci diferenţa dintre autoritatea părintească comună şi cea unică constă doar în dreptul părinţilor de a împiedica plecarea peste graniţă, cu copilul, al celuilalt părinte, în rest, absolut în tot ce priveşte copilul, se prezumă "buna-credinţă" :-/
Nu, mai sunt si interventiile chirurgicale si procedurile medicale ce reprezinta urgente (cum ar fi scoaterea amigdalelor, indepartarea polipilor, indepartarea preputului, vaccinari speciale, samd), si mai sunt cateva lucruri care nu reprezinta act curent - unde chiar este nevoie de semnatura ambilor parinti care exercita autoritatea parinteasca.
Insa parintele care nu este de acord cu alegerea/actiunea celuilalt parinte poate interveni si trebuie luat in seama de catre tert..
Adica daca tatal copilului meu cere transferul copilului la o alta scoala si eu aflu acest lucru, pot merge la scoala si pot anula cererea celuilalt parinte. Si o putem tine asa intr-un sah continuu pana ajunge copilul la majorat si pleaca in lume ca sa scape de doi nebuni. Sau putem merge in instanta si cere o ordonanta presedinteala ca o a treia persoana sa decida in locul nostru (pentru ca suntem incapabili sa negociem si sa ajungem la un compromis).

Pe de alta parte, eu sunt de parere ca parasirea tarii este un act major si ca nici un parinte nu ar trebui sa ajunga in situatia in care nu-si mai poate gasi copilul (nu ca un parinte rau-voitor n-ar putea sa dispara si in interiorul granitelor cu copilul, doar ca nu ar fi chiar la indemana oricui).
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
mirebire, utilizator

Alte discuții în legătură

Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun in timpul casatoriei? ionescucarmen ionescucarmen ati mai intalnit ca reclamanta sa introduca actiune in timpul casatoriei sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun si sa fie obligat tatal sa ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj. corina_iliescu corina_iliescu Am trait cu tatal copilului 17 ani fara a exista o casatorie legala. Acum 9 ani am dat nastere baiatului nostru pe care tatal l-a recunoscut. Copilul ... (vezi toată discuția)
La cine ramane copilul? silbv silbv sunt casatorita de 2 ani in acest timp,am putut optine un credit pt prima casa,neam luat un apartament,si dupa un an a venit fetita pe lume...fata are 8 ... (vezi toată discuția)