avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces fond - partaj funciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces fond - partaj funciar

Dupa moartea mamei am mostenit si un proces.
Nu am frati/surori.
Acum un an dupa moartea tatei, mama mea a vrut sa vanda 1,70 ha pamant pentru a acoperi cheltuielile cu inmormantarea sotului. Pamantul era mostenire de la parintii ei. Mostenirea consta in 6,20 ha. Erau 3 surori. Dar s-au emis doar 2 titluri de prorprietate: unul pentru 3,20 ha cu cele 3 mostenitoare si altul pentru 3 ha cu o singura mostenitoare (C. H.), in urma unei intelegeri nereusite, dar care a functionat 20 de ani. La acest asa zis partaj au participat doar 2 surori: mama (L. A.) si sora ei mai mare (C. H. +fetele ei).
Cele trei surori au murit.
Procesul are ca parti: reclamanta - mama- intre timp decedata- reprezentata prin mine si parate: cele doua verisoare ale mele.
Fapte/acte:
- cele 6,20 ha au fost impartite de comun acord (doua surori): 3, 20 ha mama si 3 ha sora ei;
- nepoatele si-au vandut pamantul (3 ha);
- nepoatele pretind inca 1ha din celelalte 3,20 ha (sau o suma de bani) pentru a semna actul notarial de vanzare-cumparare;
- eu am un testament prin notariat de la cea de-a treia sora (nu a avut copii);
- peste o saptamana am termen; am depus la dosar: cerere partaj, copii titluri de proprietate, certificat de mostenitor, testament, taxe juridice achitate (300 + 0,5 lei);
- nu am avocat;
- procesul a fost intentat la sugestia uneia dintre cele doua verisoare, pentru asa-zise clarificari (cealalta verisoara recunoaste prima impartire si era de acord sa semneze la notariat).
Va rog, ce ma sfatuiti? E corect cum am procedat sau...?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 14:06, 4 Noiembrie 2013
INteleg ca este vorba de doua titluri:
unul pentru 3 ha emis pe numele surorii CH. Acest teren a fost vandut.
Cel de al doilea pentru 3,20 ha emis pe numele celor trei surori (printre care si mama dvs).
Acest al doilea teren ati dori sa il intrainati dvs. insa aveti nevoie de acordul celor doua verisoare care conditioneaza insa semnarea actului de primirea contravalorii suprafeței de 1 ha din cele 3,20.
Spuneti in textul de mai sus ca cele 6,20 ha au fost impartite de comun acord astfel:
3 ha mama dvs. si 3 ha sora ei.
Aceasta impartire a fost consemnata intr-un document sau este vorba de o intelegere verbala (si nerecunoscuta acum de cele doua verisoare)?
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
Alin Paidiu, Avocat
Intelegerea a fost verbala;
Dupa mine, eu ar trebui sa primesc inca 1 ha: 2 ha mostenirea mamei si 2 ha dupa testamentul de unic mostenitor (bunuri mobile si imobile) al matusei.
Din cate inteleg eu ”socoteala” dvs. are in vedere intreaga suprafata de teren. (6.20 ha). Insa, desi socoteala dvs. este corecta matematic, dpdv juridic lucrurile nu stau chiar asa.
Inainte de toate pentru ca intelegerea verbala nu are nici o relevanta atata vreme cat in acte lucrurile sunt altfel.
Daca sora dvs v-a instituit legatar universal a facut-o pentru cota ei (adica penru treimea ei din cele 3.20 ha).
In privinta celorlalte 3 hectare nu avea cum sa va instituie legatar pentru ca titlul era emis doar pe numele mamei verisoarelor dvs. (alta decat matusa are v-a instituit legatar) astfel incat matusa dvs. nu va putea transmite ceva ce nu avea. (adica o cota din cele trei hectare pentru care avea titlu doar mama verisoarelor dvs.)

Asta daca modul in care am rezumat povestea mai sus este corect ... si tind sa cred ca este pentru ca nu ati contrazis cu nimic rezumatul meu.
Intelegerea a fost intre doua surori (cea de-a treia nu era prea interesata).
Actele (titilurile) au fost facute "hoteste". E vorba de o singura mostenire (6.20 ha).
Apoi a intervenit o cearta, un proces, un testament (eu sunt beneficiarul).
O verisoara (are o facultate de drept, lucrator si pensionar Securitate - cu sot fost Inspector sef al Securitatii Sv) mi-a sugerat (impus- mai degraba) initierea procesului de partaj pentru a contesta titlurile de proprietate (3 ha + 3,20 ha), terenurile detinute, testamentul etc.
Alternativa ar fi fost o suma de 4000 lei (apropo de mediere - eu a m propus 2000; procesul a fost initiat in octombrie 2012 de mama mea- care a murit cu ACV pe 4 11- poate si din aceasta cauza ).
Si atunci de unde pana unde ideea unui litigiu cu obiect partaj ? DIn ce spuneti dvs. este vorba de un dosar in care solicitati (defuncta mama) constatarea nulitatii unor titluri. (care este cu totul altceva decat un partaj). Efectele acestui litigiu ar trebui sa le cunoasteti si analizati in detaliu ... cu cineva care se pricepe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)
Mostenire ulterior testamentului slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua ,mama a murit in 1996 , tatal meu in 1997 si a lasat in 1997 un testament unde facea legatar universal pe verisoaramea .in testament se mentioneaza ... (vezi toată discuția)
Testament cu legatar universal slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua am si eu o intrebare pentru care va multumesc anticipat pentru raspuns.In 1997 vara mea care a fost legatar universal in testamentul lasat de tatal ... (vezi toată discuția)