avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Vanzare teren de la PFA la persoana fizica
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Vanzare teren de la PFA la persoana fizica

Buna ziua.
Care este impozitul perceput de notar la vanzarea unui teren detinut de un PFA catre o persoana fizica.
este cel aplicat si la un pf - si anume acei 2-3% in functie de durata pastrarii (<>3ani) sau este alta valoare?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:30, 11 Noiembrie 2013
Fiind PFA-ul cel care detine terenul se aplica

ART. 48 din Codul fiscal: Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(2) Venitul brut cuprinde:
c) câştigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusiv contravaloarea bunurilor rămase după încetarea definitivă a activităţii;

Norme:

În venitul brut al afacerii se include şi suma reprezentând contravaloarea bunurilor şi drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitării activităţii şi la încetarea definitivă a acesteia în patrimoniul personal al contribuabilului, operaţiune considerată din punct de vedere fiscal o înstrăinare. Evaluarea acestora se face la preţurile practicate pe piaţă sau stabilite prin expertiză tehnică.


Ce spuneti d-voastra cu 2-3% este pt vanzarea proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, si acesta se retine de notar.

ART. 77^1 Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.


Norme: 151^2. Definirea unor termeni:

a) prin contribuabil, în sensul art. 77^1 din Codul fiscal, se înţelege persoana fizică căreia îi revine obligaţia de plată a impozitului.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna
Tranzactia de vanzare/cumparare a unui teren a avut loc si PFA-ului i-a fost retinut impozit pe tranzactie in valoare de 2%.

Ce pot face?
dexteriade a scris:

Buna
Tranzactia de vanzare/cumparare a unui teren a avut loc si PFA-ului i-a fost retinut impozit pe tranzactie in valoare de 2%.

Ce pot face?


Vorbiti cu acel notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe notariale si impozit stat la vanzare teren intravilan danadom38 danadom38 Buna Ziua, As vrea sa stiu care sunt obligatiile materiale ale vanzatorului la vanzarea unui teren intravilan precum si ale cumparatorului. Multumesc (vezi toată discuția)
Taxe vanzare apartament claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Buna ziua, Referitor la vanzarea unui apartament ce taxe se platesc? Apartamentul a fost cumparat in 2006 si este intr-un bloc din 1981, se vinde prin ... (vezi toată discuția)