avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Plata dividende
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Plata dividende

Buna ziua,
Daca din profitul repartizat in anii anteriori anului 2013 la *alte rezerve"cont 1068 se pot plati in acest an dividend,bineiteles cu plata impozitului de 16 %.?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 14:24, 2 Noiembrie 2013
Buna ziua,

Pana la abrogarea sa de catre Ordinul 3055/2009, Ordinul 1752/2005 preciza ca entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului, stabilind ca odata aprobate de catre AGA si evidentiate in contabilitate, entitatea nu mai poate modifica aceste inregistrari. Aceasta precizare a legiutorului nu a fost preluata si in Ordinul 3055/2009, avand in vedere aspectul oarecum arbitrar al prevederii care impunea entitatilor un astfel de comportament.
Totusi trebuie precizat ca nici reglementarile fiscale nici cele cele contabile nu prevad situatia in care sumle din profitul net constituite in mod facultativ ca rezerve pot fi reconsiderate si repartizate ca dividende
Fata e cele de mai sus, sub rezerva faptului ca actele normative nu prevad in mod expres aceasta situatie si in conditiile in care rezervele nu au fost constituite ca urmare a unor prevederi legale(juridice, fiscale sau de alta natura) sau statutare, iar entitatea nu inregistreaza pierderi in anii precedenti sau in anul curent, consider ca aceasta poate, in temeiul unei Hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor/Asociatilor, sa schimbe destinatia rezervelor facultative in sensul distribuirii acestora catre asociati cu respectarea obligatiilor fiscale ce revin din aceasta operatiune(retinerea si plata impozitului pe dividende).

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 1068 alte rezerve Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o sc cu cativa anii in urma a trecut in contul 1068 profitul nedistribuit. cum poate retrage acesti banii, fiind unic asociat? (vezi toată discuția)
Repartizare in dividende? rodia rodia Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve? Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006. Acum exista ... (vezi toată discuția)
Hotararea aga de repartizare a dividendelor dupa bilant anansc83 anansc83 Imi puteti spune, va rog, daca se poate se se intruneasca AGA pt. aprobarea situatiilor financiare si repartizarea profitului si se decide lasarea profitului ... (vezi toată discuția)