avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca anunti ca esti insarcinata in perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca anunti ca esti insarcinata in perioada preavizului, mai poti fii concediata?

Buna ziua
Sunt in preaviz si doresc sa stiu, daca anunt angajatorul ca sunt insarcinata, mai pot fi concediata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:53, 3 Noiembrie 2013
Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....

c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Potrivit art.2 lit.c din OUG nr.96/2003, salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.

In acest sens, ca sa evitati concedierea va trebui sa anuntati in scris angajatorul ca sunteti insarcinata.
Daca ati fost deja notificata despre incetarea raportului de munca si ati semnat de primirea deciziei, atunci il veti instiinta degeaba pe angajator despre situatia graviditatii dvs, intrucat sunteti in afara dispozitiilor legale care v-ar fi protejat....Puteti sa-l notificati pe angajator in speranta ca acesta nu se va complica si va anula decizia de concediere....success!
1. Daca a fost emisa decizia de concediere si vi s-a comunicat si dvs. un exemplar nu mai aveti ce face.

2. Dar daca ati primit numai scrisoarea de preavizare aceasta reprezinta doar intentia angajatorului de a va concedia fara a fi emisa si decizia de concediere.

3. Asadar daca nu vi s-a comunicat decizia de concediere puteti sa anuntati in scris pe angajator ca sunteti gravida si nu mai puteti fi concediata.
tbia a scris:

.....
Sunt in preaviz si doresc sa stiu, daca anunt angajatorul ca sunt insarcinata, mai pot fi concediata?
....


In speta, potrivit art.60 alin.1 lit.c C.mun, nu se mai poate dispune concedierea dvs daca il anuntati pe angajator ca sunteti insarcinata anterior emiterii deciziei de concediere.

Concedierea dvs este posibila numai in anumite situatie:
- s-a emis decizia de concediere inainte sa-l anuntati
- angajatorul intra in reorganizare judiciara, in faliment sau dizolvare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua cm inainte de preaviz amelia20100 amelia20100 am fost anuntata ca vom intra in preaviz sapt.viitoare.pot sa intru in cm inainte de preaviz?daca in timpul cm -ului aflu ca sunt insarcinata mai pot face cev ... (vezi toată discuția)
Preaviz---insarcinata PANITA ROXANA PANITA ROXANA ultima oara v-am scris pe 30.07.2013 zi in care am primit preaviz de concediere. in data de 01.08.2013 am fost la medic si am primit medical pana pe ... (vezi toată discuția)
Concediere femeie insarcinata ser192 ser192 Buna ziua, As vrea sa stiu daca,te pot da afara din firma(se fac restructurari)daca sunt insarcinata in 4 saptamani. Ma puteti ajuta va rog cu un sfat ... (vezi toată discuția)