avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constitutionalitate titlu proprietate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Constitutionalitate titlu proprietate

Aș dori să știu dacă este constituțional:
Art.853 alin 1 din Legea codului de procedură civilă spune:
Art. 853. - (1) Un exemplar de pe actul de adjudecare se va preda adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate, iar altul va fi comunicat din oficiu biroului de cadastru si publicitate imobiliara pentru inscrierea provizorie in cartea funciara a dreptului de proprietate al adjudecatarului, pe cheltuiala acestuia

Totuși titlul de proprietate poate fi contestat timp de o lună conform:
Art. 854. - (1) In termen de o luna de la data inscrierii provizorii in cartea funciara, debitorul sau tertul dobanditor, creditorii urmaritori si orice alta persoana interesata, dupa mentiunile cartilor funciare, vor putea ataca actul de adjudecare pe cale de contestatie la executare. Instanta de executare poate suspenda eliberarea sau, dupa caz, distribuirea sumelor rezultate din urmarirea silita a imobilului adjudecat. In cazul in care cererea de suspendare este formulata de debitor sau tertul dobanditor, acesta este obligat la plata cautiunii in conditiile art. 718 alin. (2).

De ce nu se contestă doar procesul-verbal de licitație, iar în momentul când achiți prețul imobilului și ți se înmânează actul de adjudecare să devii proprietar și să faci actele definitive la cadastru?
Cui mă pot adresa pentru neimplicarea în favoarea adjudecatarului a executorului judecătoresc?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:03, 10 Noiembrie 2013
În primul rînd pentru că procesul verbal nu este un act opozabil terţilor şi ei nu pot afla despre încheierea lui, pe cînd înscrierea provizorie le ste opozabilă iar termenul de o lună de la înscriere curge şi împotriva lor.

În al doilea rînd, pentru că procesul verbal de licitaţie poate fi întocmit în condiţiile legii, nefiind anulabil sub acest aspect. Adică, fiind perfect legal din punct de vedere al respectării procedurii.

În al treilea rînd, pentru că aşa a stabilit legiuitorul, în nemăsurata lui înţelepciune. Aici puteţi pune orice emoticon doriţi.


PS Da, este perfect constituţional, dacă asta vă aduce liniştea necesară.
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Experienta mea cu cumpararea de imobile aflate in executari silite, si cand oare vor inceta sa reprezinte practic un camp minat si foarte riscant? vioricaw vioricaw In ultimii 2 ani am participat la mai multe licitatii publice pentru apartamente scoase la vanzare in urma unor executari silite realizate de executori ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil vandut prin executor judecatoresc (nu executare silita) luciantiseanu luciantiseanu Buna seara! Intentionez sa achizionez un imobil care se vinde de catre un executor judecatoresc. Pe scurt, imobilul are mai multi proprietari, mostenitori ... (vezi toată discuția)
Adjudecare desfiintata Lucc Lucc X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct ... (vezi toată discuția)