avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire - Schimbare sens de mers
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire - Schimbare sens de mers

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi.

Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de metri de o strada unde eu trebuia sa fac la stanga. Dupa ce am depasit prima masina si eram in drept cu a doua, a inceput depasirea si cel pe care il depasisem prima data. La 200 de metri de strada in depasesc si pe cel din fata, dar realizez ca nu mai pot sa fac stanga pe strada deoarece in spatele meu venea si primul depasit, nu mai aveam nici timp sa ma bag pe banda din dreapta si apoi sa fac stanga. Sunt curios ce se intampla daca eu franam si faceam stanga din depasire, fiind pe contrasens? Am ales sa merg mai departe si sa fac pe urmatoarea deoarece daca franam, intra in mine cel din spate. In situatia asta cum trebuia sa procedez, pe langa faptul ca poate nu trebuia sa depasesc daca stiam ca vreau sa intru pe o strada, cu toate ca distanta era semnificativa si cel pe care l-am depasit primul era genul de nu ii convenea sa fie depasit.
Astept un raspuns.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: erhabe , utilizator 13:49, 20 Martie 2022
H.G. 1391/2006

Art. 118 – Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precede nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţiale după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.



Daca d-voastra vedeti asa ceva specificat acolo, aveti o problema de intelegere a textului de lege. :O
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Dragos_T, utilizator
1) Duceti discutia intr-un plan teoretic, fara sa tineti cont de mai multe aspecte, intre care si faptul ca legea nu prevede toate situatiile probabile si posibile din realitatea practica.
2) Tineti cont de intrebarea din topic si nu generalizati cu o situatie teoretica convenabila gandirii dvs gen: "pe un camp cu linie discontinua fara intersectii 20 de km".
3) In citatul de lege pe care l-ati postat cu litere ingrosate ... se vorbeste cumva de "vehicule depasite"? Unde? (Cam asa a fost si intrabarea dvs.)
Daca dvs. presupuneti ca vehicul = vehicule, va intreb si eu : Unde scrie?
4) Si una tehnica : Cum se asigura cel care se angajeaza in depasire, ca cel de-al treilea (sau al 5-lea) auto nu vrea sa semnalizeze la stanga?
Pai nu scrie, domnule, si daca nu scrie inseamna ca nu este interzis. Nu-i problema d-voastra cum se asigura fiecare. Nu prezumi dumneata ca daca cineva nu s-ar putea asigura sa faca un lucru inseamna ca acel lucru este interzis. Vorbim pe lege nu pe pareri.

Cum adica sa tin cont de intrebarea topicului?? Obligatiile la efectuarea unei depasiri nu se schimba odata cu marirea spatiului. Ele raman aceleasi. Este problema conducatorului auto sa stabileasca daca le poate respecta sau nu. Unu'are nevoie de cativa km sa faca o depasire, altul de cateva sute de metri. Este ielevant ce spuneti d-voastra. Este treaba soferului, iar daca nu le poate respecta, suporta consecintele.


Este o interpretare nefericita a d-voastra asupra textului de lege. Nu exista aceasta obligatie in codul rutier de a depasi doar un autovehicul. Nu exista sanctiune pentru asa ceva si nici nu a fost sanctionat vreodata cineva pentru asa ceva.

trandafir2 a scris:

Dragos_T a scris:

Sau ce articol spune ca se poate depasi doar un autovehicul?!

art.118 din regulament si art.45 din ordonanta




Reproduc art. 118 din Regulament si art. 45 din Ordonanta. Se constata ca aceste doua articole de lege nu au nicio legatura cu depasirea unei coloane de autovehicule ce se afla in mers.

Art. 118. - Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;

b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;

c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;

d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.


Art.45.
(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lânga un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule în care s-a aflat initial.
(2) Conducatorul vehiculului care se angajeaza în depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula în fata sau în spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.
(3) Atunci când prin manevra de depasire se trece peste axa care separa sensurile de circulatie, conducatorii de vehicule trebuie sa se asigure ca din sens opus nu se apropie un vehicul si ca dispun de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala, unde au obligatia sa revina dupa efectuarea manevrei de depasire.
(4) Nu constituie depasire, în sensul alin.(1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.
(5) Depasirea se efectueaza numai pe partea stânga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a încadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stânga se depaseste prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depasit si pe partea stânga atunci când drumul este cu sens unic sau când între sina din dreapta si marginea trotuarului nu exista spatiu suficient.
Dragos_T a scris:
Este o interpretare nefericita a d-voastra asupra textului de lege.

Nu domnule, este o interpretare a situatiei de fapt (din topicul asta)

Dvs scoateti situatia din context, prin modul in care ati intervenit.
Utilizatorul a intrebat clar:
gabirosetzi a scris:

..... nu mai aveam nici timp sa ma bag pe banda din dreapta si apoi sa fac stanga. Sunt curios ce se intampla daca eu franam si faceam stanga din depasire, fiind pe contrasens?


Cititi cu atentie !!! intrebarea pe care a pus-o si conditiile in care s-a produs depasirea.

Ce spune legea?
Art.45. - ..... şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire. si
Art. 118. – Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţiale după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.


Nu intelegeti ca s-a angajat in depasirea a mai mult de un vehicul fara a dispune de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala?

Dvs ma trimiteti la general, cum ca vezi doamne pe un drum in aliniament, fara linie continua si in camp eventual poti sa depasesti mai multe vehicule dintr-o singura manevra, iar eu va trimit la concret, la situatia prezentata in topic.

Daca se intampla o tragedie fiti sigur ca userul platea cu varf si indesat si nu se putea ascunde sub justificarea ca : "Unde scrie ca nu am voie sa depasesc mai multe vehicule? Ca eu am masina buna, sunt pilot de curse si in 200 metri, ma si asigur, depasesc si 3 auto, reintru si pe banda initiala si apoi franez si fac si la stanga"; ...cand de fapt ne-a spus clar ca a depasit 3 auto si nu a mai avut spatiu.
Eeee ...aia nu a fost o depasire regulamentara (vorbind despre Romania).

Alte discuții în legătură

Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Accident rutier adytzu1020 adytzu1020 Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context: Ma deplasam cu masina pe un drum ... (vezi toată discuția)
Buna ziua o intrebare scurat li_a_she li_a_she Am avut un accident cu avari si mi-au luat piermisul pe 2 luni si au dat o amenda de 300 lei .. a oprit un autovehicul in fata mea , eu am semnalizat k sa-l ... (vezi toată discuția)