avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubiri pentru Vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubiri pentru Vatamare corporala

Buna seara. In luna iulie am suferit un accident de circulatie. Deplasandu ma pe scooter, am fost lovit de o masina care nu s a asigurat la schimbarea directiei de mers. Vina a fost in totalitate a conducatorului auto, chiar daca, la inceput, agentul de la circulatie a incercat sa ma scoata vinovat pe mine. Am depus la societatea de asigurai doua dosare, cel pentru daune la scooter si un altul pentru vatamare corporala. Nu va descriu modul in care am fost tratat acolo....Dupa 3 luni mi a venit raspunsul la cererea pt vatamare corporala....Am depus contestatie, nefiind multumit, in primul rand, de suma oferita. Acum astept raspuns de la asigurare in urma contestatiei...As dori sa va intreb, cum ar trebui sa procedez in continuare, daca raspunsul de la asigurare nu este ok? Va multumesc
1. Sunt sigur ca dumneavoastra nu aveti cunostinta juridica necesara ca sa va puteti lupta impotriva societatii de asigurare, care are tot interesul sa plateasca cit mai putin sau deloc!
2 Eu va sfatuiesc sa va cautati un specialist in acest domeniu, domeniul despagubirii.
[EDITAT].
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Ati depus plangere impotriva persoanei vinovate in 2 luni de la accident? Aveti certificat medico-legal?
Depuneti plangere penala prealabila, in termen de doua luni de la data cand ati cunoscut sau ati fi putut cunoaste pe faptuitor.


In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).
Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.
Exista un certificat medico-legal ?

In caz ca aceasta ar atesta un numar mai mic de zece zile de ingrijiri medicale , nu sunt intrunite elementele constitutive al infractiunii prevazute de art. 184 din Codul penal.

Cu privire la daunele morale si cele materiale, in caz ca actiunea civila va fi alaturata celei penale, societatea asiguratoare, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala, in solidar cu celalalt sofer , in calitate de inculpat , va plati sumele de bani pentru acoperirea pagubei cauzat de evenimentul rutier.


Altminteri, actiunea civila poate fi exercitata separat, in fata instantei de judecata, fiind scutita de taxa judiciara de timbru.


Odata cu recunoasterea faptei, pedeapsa prevazuta de lege este redusa cu 1/3 .


In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat , conform art . 81 din Codul penal , dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara - accident, decont spitalizare victima medieresuceava medieresuceava in cazul unui accident rutier in care autorul este un elev in clasa 12 care nu realizeaza venituri , cum se poate rezolva cu decontul catre spital ptr ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier sludovic sludovic Buna ziua, sunt victima unui accident care s-a petrecut in urma cu 7 zile, o dna. m-a lovit cu masina pe trecerea de pietoni, si a parasit locul faptei. Pana ... (vezi toată discuția)
Persoana lovita pe trecerea de pietoni, ce este de facut? ciprian256 ciprian256 buna seara o ruda a accidentat o persoana pe trecerea de pietoni avand drept urmare mana in ghips si piciorul,intrebarea mea este urmatoare daca nu este ... (vezi toată discuția)