Se spune ca ,desi L.130/1999 care reglementa conventiile civile de prestari servicii a fost abrogata aproape in totalitate, exista suficiente temeiuri legale ptr. a considera ca sunt diverse situatii in care aceste conventii reprezinta singurul act juridic ce permite exercitarea unor activitati profesionale.
Exemplu:art.1410,1412,1413,1470-1490 Cod civ.,L. contabilitatii 82/91, L.prof. de avocat, HG 305/2001 privind atestarea si utilizarea ghizilor de turism etc.
In acelasi timp, L.507/2002 permite pers. fiz. sa desfasoare acitivitati economice in mod independent,in principiu in toate domeniiile,meseriile si ocupatiile,ca o profesiune obisnuita.
Care sunt exceptiile?
Situatie concreta: o SC poate incheia o astfel de conventie cu o pers. fizica autorizata ptr. a executa lucrari de renovare a sediului?
cat timp nu exista o reglementare speciala, se aplica dreptul comun, in speta codul civil; sigur ca poti incheia un contract de prestari servicii cu o persoana fizica autorizata, cu conditia de a atasa contractului autorizatia respectiva in vigoare (pentru a fi sigur ca respectiva persoana iti va emite factura fiscala si va fi supus impozitarii.
Conventii civile....
lia19.
O unitate scoalara in aceasta luna trebuie sa incheie conventii civile cu 10 muncitori pentru efectuarea unei lucrari .
1.In conformitate cu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare
Limiteaza Lg. 300/2004 sfera de aplicare a conventiilor civile de prestari servicii numai la persoanele fizice autorizate (PFA) sau se pot incheia si cu ... (vezi toată discuția)