avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere apartament

Buna ziua.
Am un apartament in care nu locuiesc, doar platesc cheltuielile comune . Acum o luna am angajat oameni pentru a face o curatenie generala(varuit, chimbat obiecte sanitare, gresie). Mentionez ca oamenii care se ocupau incepeau programul la 8 si terminau la 16. Am fost pusa la plata intretinerii cu un numar de 6 persoane - adica persoanele care au facut curatenie, Mentionez deasemeni ca numarul a variat. Intr-o zi am avut si instalatori , alta data doar 2 persoane...... Vreau sa stiu daca exista legislatie in acest sens - adica daca se plateste intretinere cand faci curat in apartament .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:17, 8 Noiembrie 2013
Cheltuielile de intretinere se stabilesc pentru numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament (proprietarul/proprietarii plus familia, in cele mai multe cazuri). Personal, consider anormal faptul ca au fost trecuti la intretinere muncitorii, este absurd...ei au propriile domicilii unde platesc intretinere. Ceea ce s-a consumat pe parcursul efectuarii curateniei (apa, de ex) cad in sarcina dvs., nimic de obiectat, insa de aici pana la a trece 6 persoane in plus, mi se pare cale lunga. Poate gresesc eu in aprecierea mea, insa va sfatuiesc sa vorbiti la asociatie si sa aratati ca ati achitat/veti achita consumul si cheltuielile necesare, insa nu pt 6 persoane.
Norma in vigoare ,prevede obligativitatea introducerii in evidenta a persoanelor care domiciliaza in apartament-provizoriu sau definitiv ,mai mult de 15 pe luna
Daca va aflati in termenul de 10 zile de la afisarea listelor de intretinere,aveti dreptul sa formulati contestatie la presedintele de asociatie,solicitand precizarea temeiului legal in care au fost impuse la plata c/v 6 persoane
aniri64 a scris:
Am fost pusa la plata intretinerii cu un numar de 6 persoane - adica persoanele care au facut curatenie...

Spunand ca ati fost "pusa la plata..." inteleg ca dumneavoastra nu ati anuntat la asociatie ca faceti curatenie, lucrari de amenajare, instalatii... pentru care vor lucra, vor desfasura o activitate in apartamentul dumneavoastra un anumit numar de persoane pentru o anumita perioada.
Daca mergeati la asociatie si explicati ceea ce faceti puteati sa solicitati administratorului sa va treaca la cheltuielile de intretinere pentru acea luna cu un numar de 6, 5, 4, 3, 2, 1 persoane. Atunci administratorul sau presedintele cunoscand ce activitati desfasurati v-ar fi explicat ca e normal sa treceti la intretinere mai multe ori mai putine persoane, cadeati la intelegere pe un anumit numar si totul era in regula.

Conform HG 1588/2007, norme de aplicare a legii 230/2007 la cheltuielile de intretinere se trec persoanele care locuiesc sau/si persoanele care desfasoara activitati in apartament.
In SECŢIUNEA a 2-a - Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane, HG 1588/2007 prevede:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare

Apoi articolul 37 din aceeasi reglementare reia cuvant cu cuvant articolul 34 dara arata in continuare si faptul ca numarul persoanelor se poate stabili prin conventie incheiata intre asociatie si proprietar. Conventia poate fi initiata de asociatie sau de proprietarul apartamentului ori a spatiului.
Art.37 (5) În situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.


Asadar este normal si legal sa fie trecute la cheltuielile de intretinere persoanele care desfasoara activitate intr-un apartament. Poate datorita necunosterii legislatiei, proprietarul nu a anuntat la asociatie iar vecinii, membrii comitetului, administratorul ... au vazut. La o lucarea de curatenie generala, renovare... meseriasii fac zgomot, urca si coboara cu liftul, produc gunoi, aprind lumina pe casa scarii, trantesc usile... toate acestea fiind sesizate de vecinii care totodata sunt si afectati direct de activitatea acestora.
Mai ales vara se renoveaza multe apartamente. La noi aproape toata vara gaseam liftul plin de praf, zgariat, oglinda ciobita, o gresie sparta la intrarea in lift, urme de la sacii cu moloz carati pe casa scarii... Bormasinile cu rotopercutor porneau cand nici nu te asteptai de dimineata pana seara tarziu uneori. Usa de la intrare in bloc a fost data peste cap de a sarit amortizorul... Unul nu a stiut cum sa scoata zavoarele de la usi si le-a taiat cu panza de a stat usa rezemata si deschisa pana a doua zi cand a reparat-o proprietarul ce-si renova apartamentul.
Am descris doar cateva din indiciile ca in bloc cineva isi renoveaza apartamentul iar meseriasii sunt rude de gradul 1 cu "Dorel".
"....... Bormasinile cu rotopercutor porneau cand nici nu te asteptai de dimineata pana seara tarziu uneori. Usa de la intrare in bloc a fost data peste cap de a sarit amortizorul... Unul nu a stiut cum sa scoata zavoarele de la usi si le-a taiat cu panza de a stat usa rezemata si deschisa pana a doua zi cand a reparat-o proprietarul ce-si renova apartamentul." !!!!???:O
Sa inteleg ca raspunsul dvs. nu este unul pertinent, profesionist ci unul rezultat din frustrare ? "......numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire..." se refera la imobile (apartamente) in care se desfasoara diverse activitati comerciale: frizerie/coafor, cabinete medicale, croitorii, magazine etc. La aceasta spetza se refera art. 37 si partial art. 35, caz in care se poate face o intelegere/negociere cu comitetul executiv al asociatiei insa nu se refera la persoane care vin sa repare/amenajeze un apartament.
Imi pare rau ca eu sunt vinovat pentru ca am raspuns la intrebarea dumneavoastra devenint in acest fel "frustrat"#-o
Cand ati deschis aceasta discutie ati spus:
Am fost pusa la plata intretinerii cu un numar de 6 persoane - adica persoanele care au facut curatenie..... Vreau sa stiu daca exista legislatie in acest sens

Am aratat ca exista legislatie si-am si explicat practic de ce persoanele care "desfasoara activitate" trebuiesc trecute la cheltuielile asociatiei, acele cheltuieli ce se repartizeaza pe numar de persoane.
Legislatia este pentru toti si sunt situatii cand apa se repartizeaza pe numar de persoane, gazul poate la fel, iluminatul comun sau energia consumata de lift...
Nicaieri in legislatie nu se spune ca ar fi scutiti zugravii, instalatorii ori savantii.
Am incercata sa arat ca daca ati fi mers la asociatiei din proprie initiativa si ati fi spus ca aveti o echipa ce lucreaza la dv in apartament, puteati sa discutati cu administratorul si de comun acord sa va treaca 2-3 persoane la intretinere. Si-acum nu mai era suparare.
Faptul ca dv considerati raspunsul meu incorect nu va rezolva problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane trecute la intretinere datorita renovarilor in apartament G_ALINA G_ALINA De o luna de zile am inceput renovariile intr-un apartament situat in Pantelimon. Am inceput lucrariile anuntand in prealabil vecinul de sub noi ca il vom ... (vezi toată discuția)
2 in 1 ??? Costin85 Costin85 Salutare tuturor! Sunt sigur ca sunteti cei mai in masura sa imi explicati si mie !Este corect sa ma puna sa platesc o persoana la intretinere daca nu sta ... (vezi toată discuția)
Numar persoane la intretinere M.Adrian M.Adrian exista vreo baza legala prin care asociatia de proprietari sa puna o persoana in plus la intretinere daca se renoveaza un apartament?mai ales ca nici nu s-a ... (vezi toată discuția)