Pentru inceput, descrierea problemei: sunt casatorit de aproximativ 2 ani, iar anul trecut am plecat impreuna cu sotia la facultate in strainatate. Din pacate, totul s-a terminat intre noi, iar din luna aprilie eu m-am intors in tara. Suntem despartiti deci de circa 6 luni, iar divortul este de comun acord. Problema noastra este ca ea nu este in tara deoarece a inceput anul de facultate si nici nu poate ajunge in tara astfel incat sa depunem actele la oficiul notarial (din cate am inteles trebuie sa vina si pentru depunere, si pentru ridicare - va rog sa ma corectati daca gresesc).
As avea nevoie de putin ajutor din partea dumneavoastra. M-am gandit la varianta de a gasi un avocat care sa o reprezinte pe ea, si impreuna cu el sa demarez procedura printr-un oficiu notarial. Este posibil asa ceva?
De asemenea accept orice alta idee de procedura care sa ne ajute.
este nevoie de o declaratie data la notar din partea sotiei din care reiese ca este de acord cu divortul si daca are sau nu pretentii , daca aveti bunuri impreuna ...
o poate reprezenta un avocat insa cine semneaza contractul de reprezentare si imputernicirea avocatiala din partea ei ?
ma gandeam ca ii pot trimite contractul cu avocatul si toate actele necesare cu DHL-ul sau orice serviciu de curierat over-night. nu se poate face nimic fara sa vina ea in tara?
De asemenea, am uitat sa precizez ca nu avem copii si nici nimic de impartit.
Reprezentarea reclamantului in procesul de divort poate opera numai in urmatoarele cazuri :
- daca are domiciliul sau resedinta in strainatate , facandu-se dovada, cu inscrisuri, in acest sens
- daca executa o pedeapsa privativa de libertate
- daca este incapabil sau impedicat de o boala grava sau participe la acest proces
Daca nu sunt intrunite acest cazuri expres si limitativ prevazute de lege, reclamantul trebuie sa se prezinte in instanta, altminteri actiunea va fi respinsa ca nesustinuta , in caz ca discutam numai de absenta sau, sau se va suspenda , daca ambii soti nu participa la proces.
(reprezentarea in cazul divortului la notar este interzisa conform -art.87 indice 1 al. 7 din Ordinul ministrului justitiei nr. 81/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995).
Puteti promova si dumneavoastra actiunea de divort, iar sotia dumneavoastra sa raspunda prin intampinare.(indicand un domiciliu procesual ales in vederea comunicarii actelor de procedura ).
Puteti divorta in lipsa ei in instanta, asa cum zice doamna avocat, sa trimita o intampinare ( raspunsul ei la cererea dvs) in scrie ca e de acord cu divortul. Aceasta varianta va dura ceva si pana va da termen, pana instanta constata ca procedura de citare a fost indeplinita etc. Poate alege si ca un avocat s-o reprezinte la procesul de divort.
Daca sotia poate veni macar o singura data, poate in decembrie ca tot ia vacanta, mai exista varianta sa va imputerniceasca sa depuneti actele de divort la notar si sa stabiliti cu notarul o data ulterioara la distanta de o luna cand poate si sotia veni pt a semna actele de divort in fata notarului.
Pt divortul la notar nu o poate reprezenta nimeni, insa pt depunerea actelor poate imputernici pe cineva, pe dvs sau pe oricine.