avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura de divort in cazul in care unul dintre soti ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura de divort in cazul in care unul dintre soti nu este in tara

Buna ziua,

Pentru inceput, descrierea problemei: sunt casatorit de aproximativ 2 ani, iar anul trecut am plecat impreuna cu sotia la facultate in strainatate. Din pacate, totul s-a terminat intre noi, iar din luna aprilie eu m-am intors in tara. Suntem despartiti deci de circa 6 luni, iar divortul este de comun acord. Problema noastra este ca ea nu este in tara deoarece a inceput anul de facultate si nici nu poate ajunge in tara astfel incat sa depunem actele la oficiul notarial (din cate am inteles trebuie sa vina si pentru depunere, si pentru ridicare - va rog sa ma corectati daca gresesc).

As avea nevoie de putin ajutor din partea dumneavoastra. M-am gandit la varianta de a gasi un avocat care sa o reprezinte pe ea, si impreuna cu el sa demarez procedura printr-un oficiu notarial. Este posibil asa ceva?

De asemenea accept orice alta idee de procedura care sa ne ajute.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Simmy, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:41, 6 Noiembrie 2013
este nevoie de o declaratie data la notar din partea sotiei din care reiese ca este de acord cu divortul si daca are sau nu pretentii , daca aveti bunuri impreuna ...
o poate reprezenta un avocat insa cine semneaza contractul de reprezentare si imputernicirea avocatiala din partea ei ?
ma gandeam ca ii pot trimite contractul cu avocatul si toate actele necesare cu DHL-ul sau orice serviciu de curierat over-night. nu se poate face nimic fara sa vina ea in tara?

De asemenea, am uitat sa precizez ca nu avem copii si nici nimic de impartit.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Simmy, utilizator
as dori sa ma apuc de demersuri cat mai repede, asa ca, daca aveti alte idei, va rog sa imi spuneti
Reprezentarea reclamantului in procesul de divort poate opera numai in urmatoarele cazuri :

- daca are domiciliul sau resedinta in strainatate , facandu-se dovada, cu inscrisuri, in acest sens
- daca executa o pedeapsa privativa de libertate
- daca este incapabil sau impedicat de o boala grava sau participe la acest proces

Daca nu sunt intrunite acest cazuri expres si limitativ prevazute de lege, reclamantul trebuie sa se prezinte in instanta, altminteri actiunea va fi respinsa ca nesustinuta , in caz ca discutam numai de absenta sau, sau se va suspenda , daca ambii soti nu participa la proces.

(reprezentarea in cazul divortului la notar este interzisa conform -art.87 indice 1 al. 7 din Ordinul ministrului justitiei nr. 81/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995).

Puteti promova si dumneavoastra actiunea de divort, iar sotia dumneavoastra sa raspunda prin intampinare.(indicand un domiciliu procesual ales in vederea comunicarii actelor de procedura ).

Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Puteti divorta in lipsa ei in instanta, asa cum zice doamna avocat, sa trimita o intampinare ( raspunsul ei la cererea dvs) in scrie ca e de acord cu divortul. Aceasta varianta va dura ceva si pana va da termen, pana instanta constata ca procedura de citare a fost indeplinita etc. Poate alege si ca un avocat s-o reprezinte la procesul de divort.

Daca sotia poate veni macar o singura data, poate in decembrie ca tot ia vacanta, mai exista varianta sa va imputerniceasca sa depuneti actele de divort la notar si sa stabiliti cu notarul o data ulterioara la distanta de o luna cand poate si sotia veni pt a semna actele de divort in fata notarului.
Pt divortul la notar nu o poate reprezenta nimeni, insa pt depunerea actelor poate imputernici pe cineva, pe dvs sau pe oricine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in lipsa uneia dintre parti gabriela89darius gabriela89darius Buna ziua! Am si eu o intrebare. Cumnata mea e in italia de 3 ani, nu mai sta impreuna cu sotul ei de 2 ani. Acuma ar vrea sa divorteze dar nu poate veni ... (vezi toată discuția)
Divort de un cetean strain adriano27 adriano27 buna ziua.sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.sunt casatorit cu o cetateanca sarboiaca din 2009 dar din 2010 numai suntem impreuna.noi ne-am casatorit in ... (vezi toată discuția)
Divort in absenta uneia dintre parti ionelahalus2015 ionelahalus2015 Buna ziua, sunt casatorita in Romania si urmeaza sa divortez, as dori sa stiu daca Este posibil inaintarea actelor, inceperea acestuia, farà prezenta mea in ... (vezi toată discuția)