avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Secretizare acte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Secretizare acte

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca Asociatia de proprietari poate secretiza contracte cu furnizori de utilitati (apa/gunoi). Dorim sa lansam o pagina online pentru un complex foarte mare de blocuri (>25) in care sa publicam aceste contracte. Din pacate presedintele asociatiei nu este de acord si nu stim nici o baza legala la care sa apelam pentru a-l forta. Domnia sa sustine ca exista o clauza de confidentialitate datorita careia nu poate sa ne puna la dispozitie aceste contracte (tariful perceput de furnizori este mai mic fata de cel de lista).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:53, 5 Noiembrie 2013
In temeiul disp L nr 230/2007 proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si la cerere,au acces la documentele acesteia
In situatia in care contractul de furnizae servicii publice nu se afla sub incidenta dispozitiilor speciale referitoare la continut ,pe cale de consecinta ,documentul poate fi facut cunoscut tuturor proprietarilor
Mai mult ,contractul de furnizare utilitati este incheiat de catre asociatia de proorietari,in interesul general al proprietarilor care au dreptul sa cunoasca toate aspectle ,drepturile si obligatiile ce le revin
Contractul nu este incheiat intre presedinte si furnizorul de utilitati,astfel incat,sustinerea presedintelui de asociatie de proprietari nu are temei legal
Chiar daca contractul contine anumite clauze,,contractul este incheiat intre furnizorul de servicii si asociatia de proprietari,ai caror membrii au dreptul sa fie corect informati
Contractele nu sunt secrete si nu au clauze de confidentialitate.
Ele fac parte din documentele asociatiei la care oricare proprietar are acces. Dar acces clasic, adica le poate consulta la sediul asociatiei.

Faptul ca presedintele asociatiei nu vrea sa arate aceste contracte pe o pagina online nu inseamna ca le tine secrete.
El, impreuna cu comitetul executiv, poate decide ce sa fie difuzat si ce nu pe paginile site-ului.

Stabiliti impreuna ce informatii pot fi difuzate si care nu pot fi difuzate.

Daca ne-ati spune despre ce tarif este vorba si ce apare pe liste poate v-am lamuri aici de ce se intampla asta...

Tariful special de care vorbeam este cel al rebu, cu mult sub cel de lista - asta este cel putin afirmatia presedintelui de asociatie. Dorim sa ne asiguram ca e chiar asa de...mic pe cat se spune (6 lei) si ca in acest pret nu se ofera servicii achitate de proprietari si pentru gunoiul piscinelor din cartier, apartinand aceluiasi dezvoltator.
Stiu ca am dreptul, conform legii 270, sa cer intr-o luna, toate actele ce au stat la baza calculului listelor de plata, insa daca exista neconcordante intre valoarea facturata si cea din contract, nu o pot dovedi in instanta neavand copie a acelui contract (daca se merge pe "vizualizare" la sediu si fara a pune la dispozitie un duplicat al acestuia).

banuiala noastra are temei tariful care apare pe listele de intretinere, in nici una din lunile acestui an nefiind acelasi cost (intr-o luna este 6 lei, apoi 6,01, apoi 6,10 si tot se modifica), iar la 3000 de apartamente, orice valoare in plus sau in minus conteaza enorm de mult.

Dorinta de a le pune pe un mediu on-line a luat in calcul cererea a 3000 de proprietari sa vada contractele....credeti ca ar fi posibil ca acesti oameni sa aibe timpul necesar sa le vizualizeze la sediul asociatiei intr-un timp rezonabil? :)
Stiu ca am dreptul, conform legii 270

Care este aceasta lege ?
Nu va referiti la legea nr 230/2007 de infintare,organizare si functionare asociatii de proprietari ?
In cazul mentionat se impune determinarea presedintelui de asociatie ,ca in interesul general al proprietarilor contribuabili sa informeze concret si corect pretul furnizarii serviciilor,prin afisare la avizierul scarilor sau la sediul administrativ-pentru indepartarea oricaror suspiciuni
Banuiam ca problema se trage de la REBU.
Ei bine, atunci cand se face un contract la REBU sau la orice prestator de servicii salubrizare se declara un numar de persoane.

Factura de salubrizare se repartizeaza pe liste in functie de numarul de persoane care au locuit efectiv in luna respectiva.

Deci, daca la contractare s-au declarat 3000 persoane si ulterior, intr-o luna sunt 2980 sau 3030, aceasta factura care in principiu are aceeasi valoare, prin impartire, va da cota diferita/persoana in fiecare luna.
Ar putea sa nu fie situatia asta daca administratorul ar comunica numarul de persoane in fiecare luna la firma si s-ar factura in functie de acest numar declarat, dar....mai bine nu, ca se pot face incurcaturi nascute si din data de facturare de la prestator.

Va puteti lamuri ce cuprinde contractul, adica ce servicii va presteaza REBU, citindu-l, dar chiar cu piscina n-as crede sa aiba vreo legatura.

REBU presteaza la 7 lei / persoana (fara TVA), asa ca ..... cred ca inca stati bine, iar cel care a facut contractul a fost istet si a declarat mai putine persoane pentru a mentine o cota rezonabila mai mica pe liste, decat daca ar fi declarat corect. Firmele de salubrizare au exagerat cu pretul de prestatie, asa ca asociatiile au o portita de scapare pe care o folosesc din plin, cum cred ca este cazul si la dv.
Puteti in schimb sa afisati factura.
Administratorul poate cere la REBU sa i-o trimita pe email si o puteti afisa pe site, iar in factura veti vedea si pretul prestatiei si ce servicii se factureaza.

** Legea este 230/2007, nu 270 :)
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Proces cu asociatia de propietari luis29 luis29 buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de asociatia de propietari si anume: 1. Daca dau in judecata Asociatia de Propietari pentru neplata unor ... (vezi toată discuția)
Contract separat cu firma de salubrizare costinelrusu costinelrusu La parterul blocului s-a infiintat o firma . Toate bune si frumoase a platit toate datoriile pana acum 1 an de zile cand nu mai vrea sa plateasca gunoiul la ... (vezi toată discuția)
De ani de zile platesc in plus ungureanumaria ungureanumaria Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Platesc de ani de zile la lista de intretinere diferenta apa rece sume intre 14 si 20 ron, luna de luna. Motivul este ca ... (vezi toată discuția)