Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedeaza medical de familie care spune ca un concediu pre si post natal (acele 126 de zile) nu se pot lua decat cel mai devreme din saptamana 30 de sarcina; cu toate ca daca socotim ar putea intra chiar si din saptamna 28. Exista vreo lege in care se specifica acest lucru?
Va multumesc.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
2. Din cele de mai sus reiese ca puteti sa solicitati concediul de maternitate chiar si cu 84 de zile inainte de data nasterii copilului
Concediu prenatal
feherildiko
Dupa cunostintele mele legislatia prevede un total de126 de zile concediu pre- si postnatal din care 42 de zile obligatoriu postnatal. Restul de 84 de zile eu ... (vezi toată discuția)