avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Avantaj la pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Avantaj la pensionare

Sunt pensionata medical,gradul 3.Ieri am avut comisie de reverificare la un an si am fost redirectionata la un alt cabinet decat cel de anul trecut!Am intalnit un medic deosebit care m-a indrumat spre Comisia de handicap ,sugerandu-mi ca asi putea avea oarece avantaje sa spun,in a iesi mai repede la pensia de drept,fiind bolnava inainte de a ma angaja,lucrand 30 de ani cu acest diagnostic,neavand nici o zi de concediu medical!(am diabet insipid central de la 9 ani) Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:08, 25 Septembrie 2014
Avantaj ar fi daca ati fi incadrata in gradul grav,sau accentuat si sa fie preexistent calitatii de asigurat.
Cat priveste avantajul incadrarii in gradul mediu,nu pot sa-mi exprim o parere,deoarece nu cunosc luna si anul nasterii si decand v-ati deschis drepturile la pensie de invaliditate.
sunt nascuta in data 12 iunie 1960,am lucrat fara nici o intrerupere din anul 1979 pana in anul 2009 octombrie,si am lucrat cu ,contract 4 ore inca 2 ani! diabetul insipid central l-am "capatat"in anul 1969!
Avantajele incadrarii intr-un grad de handicap preexistent calitatii de asigurat,va poate aduce urmatoarele avantaje:
-Handicap grav:
Reducerea varstei standard(61 de ani si 9 luni)cu 15 ani
Stagiu complet de cotizare de 1/3
Puteti castiga de 3 ori valoarea pensiei actuale
-Handicap accentuat:
Reducerea varstei standard cu 10 ani
Stagiu complet de cotizare 2/3
Castigul este de 50%
-Handicap mediu
Reducerea varstei standard de pensionare cu 10 ani
AM PRIMIT GRAD MEDIU!Va rog sa ma indrumati,ce pasi trebuiesc facuti...La comisia medicala trebuie sa merg in luna noiembrie.Multumesc!
1. Pentru o femeie nascuta in iunie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani (din Anexa nr. 5 a Legii 263/2010).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
...
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

3. Din datele prezentate de dvs. reiese ca aveti un stagiu de cotizare de peste 31 de ani si 9 luni (cat este stagiul complet de cotizare prevazut de lege).

3. - Asadar, daca dvs. aveti documente care sa confirme gradul de handicap mediu si ca il aveti de dinainte de a incepe munca (dinainte de 1979) atunci puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 51 de ani si 9 luni, in martie 2012, adica oricand de acum inainte.
- Mergeti la Casa de Pensii, solicitati lista cu actele necesare pentru pensionarea pentru limita de varsta conform art.58, lit.c) din Legea 263/2010.

Alte discuții în legătură

Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)
Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Speta negru daniel negru daniel Ce trebuie sa fac in urmatorul caz patit : persoana cu handicap ma pensionez pe caz de boala cu o anumita vechime obtin punctaj din oficiu si dupa 3 luni mai ... (vezi toată discuția)