avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul/resedinta parintelui custodian
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul/resedinta parintelui custodian

Pe calea ordonantei, in paralel cu procesul de divort, mama a obtinut stabilirea domciliului minorului la ea (baietel de 2 ani la acea vreme, de aproape 4 ani acum). In dosarul de divort s-a incheiat fondul, care si el stabileste domiciliul baietelului la mama, in strada x din orasul y. Intre timp, mama si-a schimbat domiciliul (doar in acte, pentru ratiuni economice) in tara z (care nu e membra u.e). Totodata si-a stabilit resedinta in Romania, la aceiasi adresa la care initial a avut domiciliul, unde a locuit neintrerupt cu copilul si care este adresa la care instanta a dispus stabilirea domiciliului copilului (atat pe calea ordonantei cat si prin fondul divortului).
Faptul ca mama are in prezent, in acte, alt domiciliu, in realitate locuind in continuare insa la aceiasi adresa, poate sa ridice vreo problema? in sensul ca tatal sa ceara schimbarea domiciliului copilului la el, in apel? sau orice alta problema, de tipul mama si-a stabilit domiciliul in alta tara, intentioneaza sa fuga sau sa-si abandoneze copilul etc?
Mentionez, ca fiind vorba despre o tara non-eu, in care se calatoreste doar cu pasaport, mama poate dovedi ca nu a fost in acea tara decat de doua ori, cate 2 zile in ambele dati.
De asemenea mentionez ca mama are in continuare doar cetatenie romana.
multumesc
Nu va faceti griji din pricina asta, nu are sanse pt acest motiv.
si cum urmeaza in apelul la divort sa se stabileasca "domiciliul copilului la domiciliul mamei"- formula care se stipuleaza in dispozitiv daca domiciliul mamei nu mai e la adresa unde s-a stabilit la fond? ci acum la acea adresa ea are rezidenta. cum o sa fie..."stabileste domiciliul copilului la resedinta mamei"? sau cum?
Acum sunteti cetatean roman cu domiciliul in strainatate ? Cu ce va veti legitima la proces ?
Da, probabil ca asa va scrie- copilul va avea domiciliul la resedinta mamei din strada x.
Da, sunt in continuare cetatean roman, am in continuare pasoport romanesc, buletin romanesc nu mai am, in pasaportul romanesc e trecut ca am domiciliul in israel (fara a se mentiona vreo adresa), iar in Romania mi se emite acum o dovada de rezidenta cu aceiasi adresa, la care pana de curand, avusesem domiciliu.
Sa cer eu in apel sa se faca mentiunea ca nu la domiciliul din orasul x str y ci la resedinta mamei cu acelasi date sa stabileasca domiciliul copilului?
urmeaza sa ma legitimez fie cu pasaportul romanesc in care e inscris la rubrica domiciliu, domiciliul meu din israel, fie cu dovada resedintei mele in romania sau cu ambele.
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
proastasatului, utilizator
E o problema ca nu mai aveti domiciliul in Romania.
Totusi, legea nu stabileste domiciliul copilului, ci locuinta sa care este, de regula, la adresa unde locuieste in mod stabil, in fapt si nu in drept.
In conditiile dv. insa, trebuie sa vedeti intai sustinerile partii adverse, caci s-ar putea lega de domiciliul dv. legalsi atunci apararile dv. depind de atacurile lui. Ce anume ar invoca, e greu de prezis... poate legat de imposibilitatea copilului de a ajunge la domiciliul mamei, poate invoca vreo intentie a dv. de a frauda, nu stiu, nu am nicio idee. Trebuie vazut atunci.

Alte discuții în legătură

Refacerea actului de identitate dupa divort krisszz21 krisszz21 Prin procura speciala se poate face buletin nou cu numele de după divorț?Ce acte sunt necesare imputernicitului ?:( (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor marevna marevna Daca mama are doua proprietati, iar in buletin e trecuta una, iar in cea de-a doua locuieste cu copilul, la procesul de stabilire a domiciliului copilului ... (vezi toată discuția)
Autoritatea parinteasca unica, stabilire cu minori in strainatate alinabotezan alinabotezan Buna ziua, In urma divortului ce s-a realizat de comun acord in fata unui notar, cei doi copii minori au fost incredintati ambilor parinti, insa domiciliul ... (vezi toată discuția)