avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetarea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetarea disciplinara

Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari disciplinare( o absenta nemotivata in urma refuzului sefului direct de a semna cerera de concediu pentru 1 zi), fara a fi mentionat cine a intocmit referatul. Nu s-a constituit in acest sens o comisie de cercetare si nici personale care au participat la cercetare( contabilul sef si directorul executiv) nu au atributii in acest sens stabilite prin fisa postului.
Sedinta de cercetare a durat aproximativ 5 minute, in care i s-a cerut salariatului sa prezinte o nota explicativa asupra motivelor care l-au determinat sa nu se prezinte la servici.
La solicitarea acestuia de a se intocmi un proces verbal i s-a raspuns ca asta nu este treaba lui si ca va primi decizia de sanctionare .
Intrebarea este: S-a procedat legal si daca nu ce sanse are salariatul sa castige in instanta contestarea deciziei de sanctionare?
Daca ulterior se intocmeste un proces verbal si se solicita salariatului sa-l semneze acesta poate refuza pe motiv ca nu a fost intocmit in timpul cercetari( care numai cercetare nu a fost)?
Se poate indrepta salariatul impotriva persoanei (director executiv) ca persoana fizica sau este obligatoriu sa se indrepte impotriva societati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:54, 6 Noiembrie 2013
Cerecetarea unei abateri disciplinare se face in baza unei proceduri disciplinare stabilite de angajator prin RI. Angajatul poate citi RI pentru a verifica daca s-a procedat corect.
Conf. art 251 alin 2 CM in vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Conf. art 251 alin 4 CM in cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Conf art 252 alin 2 CM sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizia de sanctionare se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
@ mircea.stoica

Din ce ati postat dvs , procedura cercetarii disciplinare nu a fost respectata, fapt care poate atrage nulitatea deciziei de sanctionare.
Daca instanta constata ca decizia de sanctionare a fost emisa nelegal, atunci puteti angaja si raspunderea patrimoniala a angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, In cazul unui salariat care a fost convocat pentru faptul ca a lipsit nemotivat de la serviciu din data de...pana in prezent, mai e nevoie sa se ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Abandonarea locului de munca NAIMAD NAIMAD in data de 09.04.2012 am fost lasat balta de o angajata ,fara preaviz si fara cerere de demisie,de a doua zi mergand la un alt magazin ca vanzatoare.Mentionez ... (vezi toată discuția)