Salutare!
E cineva amabil sa-mi spuna si mie cum scap de o problema civila?
Acum 2 ani am cumparat un teren de la o persoana fizica cu 25 milioane de lei,dar nu am facut acte prin notar,ci doar un act de mana cu trei martori.
Acum cand sa incheiem actele prin notar,persoana respectiva nu mai recunoaste nimic.A zis ca in cel mai bun caz imi da banii inapoi,fiindca nu mai vrea sa vanda acele teren.
Am vreo sansa sa mai inchei acea vanzare legal,
sau sa ma multumesc cu speranta ca imi va inapoia banii?
E valabila acea vanzare sau nu?
Va multumesc anticipat in speranta unui raspuns.
Apelez cu disperare la dumneavostra,fiindca nu am posibilitati financiare, fiind angajat cu salariu minim pe economie.
Astept cu nerabdare raspunsul unui binevoitor.
In conformitate cu legea54/1998(privind circulatia juridica a terenurilor) Art. 2. - (1) Terenurile situate în intravilan şi extravilan pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică.
Totusi, din cate stiu, prin actiune la instanta de judecata se poate obtine obligarea vanzatorului la incheierea contractului in forma autentica. Actul incheiat de tine, cu martori, va avea valoarea unui antecontract de vanzare cumparare, o promisiune ferma de vanzare-cumparare.
Cel mai bine ar sa te sfatuiesti si cu un avocat, care stie practica intantei de acolo si poate aprecia si o durata a procesului.
Multumesc mult.
Problema din cate am inteles eu e ca ar fi vandut deja la cineva,dar este atat de rau intentionat ca nu vrea sa-mi dea inapoi suma de bani.Deci nu prea ar avea cum sa-mi mai dea terenul.Pot sa verific undeva daca l-a vandut?
Daca esti din transilvania si stii nr Cartii funciare..poti verifica in Cartea Funciara cine este propritarul actual al terenului....e informatie publica, iar la Cadastru ti se pune la dispozitie pentru consultare Cartea funciara...Nu stiu cum se face verificarea in zonele unde nu exista cartile funciare, stiu ca functioneaza niste mape de proprietari..dar cam atat
Stiu de Legea 7/1996 dar nu stiam in ce masura dispozitiile ei au fost aplicate in practica peste tot...noi in faculate tot despre mape de proprietari am invatat..desi era dupa 96..spunandu-ni-se ca procesul de implementare a dispozitiilor legii 7/96 e unul destul de greoi...
daca sunt CF peste tot...cu atat mai bine..
florina