avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in cazul decesului sotului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in cazul decesului sotului

Buna ziua,
as vrea sa stiu daca e posibil, ce e mai bine de facut in cazul in care exista mai multe proprietati dobandite inainte si dupa casatorie, iar in cazul in care unul dintre soti decedeaza de aceste proprietati sa nu beneficieze decat sotul ramas in viata si nu frati, parinti si alte rude. mentionez ca nu exista copii ai cuplului in cauza.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
o zi buna,
Claudia Jarca
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:33, 31 Martie 2009
Puteti sa va faceti testament. Insa daca la mostenire vor veni si parintii defunctului, atunci testamentul va fi reductionat. Parintii au o cota de 1/2 din masa succesorala, in consurs cu sotul supravietuitor.
multumesc pentru raspuns, dar asta as vrea sa evit. sa nu aiba nimeni nici o posibilitate de a ataca actul pe care il facem in timpul vietii. din cate stiu si testamentul si actul de donatie este atacabil in instanta. doar actul de vanzare-cumparare este ceva mai special cred eu dar nu stiu in ce masura se poate face acest lucru intre soti.
Conform Codului civil, vanzarea intre soti este interzisa (art. 1307 Cod civ.). Nu puteti incheia un contract de vanzare-cumparare valabil.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
multumesc forte mult pentru raspuns. am inteles.
Doamna, niciun act nu e inatacabil, in orice stat de drept...
Daca s-ar cunoaste secretul unui act inatacabil, pe un forum... nu am mai avea nevoie nici de avocati si, cine stie, poate de multe profesii...
Secretul unui act e sa fie cat mai bine redactat, in plus fata de alegerea actului in sine.
Nu exista cale legala sa va "taiati" parintii de la mostenire.

Fata de cele aratate de Brom, mentionez ca rezerva e in functie de numarul parintilor... doi parinti au o rezerva de 1/2, un parinte are 1/4.

:offtopic: Brom, te rog sa nu mai citezi mesajul imediat aneterior, am obosit editand.
Devine greu de urmarit topicul si e impotriva regulamentului.
Multumesc de intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)
Soți fără copii. cum se poate asigura dreptul supraviețuitorului asupra unui apartament?  DAN DAN Buna ziua, Doresc un raspuns de la dumneavoastra in legatura cu urmatoarul caz. M-am recasatorit in urma cu doi ani si m-am mutat in apartamentul detinut de ... (vezi toată discuția)
Contract neatacabil vio40 vio40 Buna ziua! As avea si eu o intrebare. O cunostinta doreste sa imi lase un apartament.Problema este ca dansul mai are rude carora nu doreste sa le lase nimic ... (vezi toată discuția)