avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament in favoarea sotiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament in favoarea sotiei

Buna ziua,
As vrea sa stiu si eu o metoda buna prin care se poate lasa mostenire toata averea de catre sot, sotiei acestuia in urma decesului fara ca, copii acestuia din prima casnicie sa mosteneasca ceva,
Mentionez faptul ca cuplul este casatorit de aproape 20 de ani, sotul are 2 copii din prima casnicie, si singurul bun casa doreste sa o lase sotiei dar se gandeste ca dupa decesul acestuia copii vor vrea si ei cota parte din mostenire si pentru a fi sigur ca sotia nu va ramana pe drumuri doreste ca aceasta sa mosteneasca tot.
Se accepta testamentul facut la notar sau cel olograf pentru ca toata averea sotului sa ramana sotiei dupa decesul sotului?
Poate fi atacat testamentul de catre copii?
Exista vro metoda mai sigura decat testamentul?
Ar mai fi o metoda divortul si facut act de vanzare cumparare a casei pe numele sotiei acestuia dupa divort dar nu prea ar fi de acord cu aceasta :(.
Va multumesc anticipat,
Cu stima si respect,
Ioana
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:25, 16 Martie 2012
Testamentul de orice fel nu e destul de bun in acest caz pentru ca copii au o rezerva succesorala, deci nu pot fi indepartati de la mostenire prin testament.

Solutia viabila este o lichidare a regimului matrimonial actual al sotilor (comunitatea de bunuri) si alegerea regimului matrimonial al separatiei de bunuri si trecerea bunului in proprietatea sotiei direct. Astfel nu mai sunteti proprietar dar va mentineti dreptul de locatiune.

Mai este si varianta contractului de vanzare-cumparare dar poate fi atacat ca donatie simulata.

Imobilul este bun comun?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lazarlivia lazarlivia Ce fel de act trebuie facut intre soti astfel incat dupa moartea unuia, locuinta sa ramana doar sotului supravietuitor, fara a intra la mostenire copiii ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cum este mai bine de facut giovana giovana sora mea este casatorita si are o boala incurabila, are doi copii care sunt majori si ar vrea sa lase copiilor partea ei din ce a realizat pana acum pe ... (vezi toată discuția)