avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PFA si indemnizatia de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PFA si indemnizatia de crestere copil

Buna ziua,

As dori sa aflu daca infiintand un PFA in luna mai 2009 si estimand profitu la o suma oarecare la care platesc impozitul si CAS , iar in luna februarie anul viitor se naste cel mic, mama beneficiaza la calculul indemnizatie de crestere copil de venitul din PFA chiar daca este mai putin de 1 an ? Mentionez ca este si angajata cu carte de munca de peste 1 an.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
dreptu, utilizator
Cel mai recent răspuns: zoligeotop , utilizator 12:18, 16 Iulie 2009
Daca viitoarea mamica lucreaza de mai bine de 1 an, nu vad legatura concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia aferenta cu infiintarea PFA.
Va beneficia oricum de indemnizatie!
Are legatura: veniturile luate in calculul indemnizatiei se aduna :). Da, va beneficia.
Vedeti prevederile OUG nr.148/2005 modificata:
Art. 1. - (1)Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau ,optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
idea era ca in cazul prezentat de mine durata de plata a impozitului pentru PFA este mai mica de un an cu toata ca veniturile declarate sunt facute in decursul anului in care este si sarcina, deci venitul din PFA este supus impozitarii timp de 1 an odata la semestru in cazul meu pana se naste cel mic nu apuc sa platesc ultimul semestru al impozitului, se ia in calcul venitu ?
Daca am inteles corect, persoana in cauza este angajata cu carnet de munca si in paralel este si PFA Va continua sa lucreze cu CIM si ca PFA.Deci, se vor lua in calcul veniturile profesionale cumulate CIM +PFA, pe perioada ultimelor 12 luni anterioare nasterii.Venitul PFA se impoziteaza trimestrial, deci se va plati impozit anticipat in iunie, septembrie, decembrie.

Alte discuții în legătură

Pfa - indemnizatie crestere copil. makro makro Daca sotia mea este PFA, isi poate trece cartea de munca pe PFA? PFA ce contributii trebuie sa plateasca la stat pentru asigurati (angajati cu CIM)? De fapt ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizati pt. crestewrea copilulu andreea1824 andreea1824 pot beneficia de indemnizatie pt. cresterea copilului,daca eu lucrez de 1 an si jumatate cu contract de munca cu 2 ore? Va multumesc (vezi toată discuția)