Am o curiozitate, dar si un mare dubiu in legatura cu inregistrarea ca platitor de tva dupa depasirea plafonului de 65,000 euro (adica 220.000 lei la cursul euro de 3.33 la aderarea in Uniunea Europeana).
Am depasit aproape de sfarsitul lunii pragul de 220.000 si trebuie sa ma inregistrez in scopuri de tva pentru depasire plafon.
Sa va explic situatia mea, poate cineva ma poate ajuta cu un raspuns oficial:
Sunt PFA de cativa ani in IT, pe codul 6201 si similare/conexe. Initial am facut site-uri web, publicitate + multe altele. Acum colaborez si cu niste companii de publicitate din SUA, primind toti banii prin intermediul platformei Paypal.
Toti banii pe care ii primesc, ii primesc prin Paypal. M-am inregistrat la site-urile respective si primesc bani lunar. Nu le fac factura (nici nu stiu daca trebuie ori daca e strict necesar), si cu siguranta firmele respective din SUA nu-mi platesc TVA-ul, cu siguranta nu o sa-mi trimita de acum incolo suma de plata + inca 24%.
Ce este de facut in cazul meu? Voi plati TVA-ul de 24% din buzunar? Nu am cum sa oblig firma respectiva si nici nu cred ca e posibil sa-mi plateasca 24%.
Mentionez ca pe declaratiile de inregistrare ca platitor de tva scrie si asa - sa declar pe propie raspundere ca nu am activitati scutite de tva.
Multumesc pentru raspuns. Plafonul l-am depasit luand in calcul TOATE sumele primite de mine in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 octombrie 2013. L-am depasit cu o suma primita chiar pe data de 31 octombrie 2013 (moment in care am depasit cei 220,000 lei). Sumele le primesc in dolari, insa calculand la cursul mediu anual 2013, la 31 octombrie 2013 aveam putin peste 220,000 lei. De aceea am hotarat ca maine (probabil si ultima zi) trebuie sa ma declar ca platitor de tva.
Ca sa mai exemplific un pic situatia - eu sunt inregistrat pe diverse site-uri de unde primesc sume de bani in dolari, prin Paypal. Spre exemplu unul dintre site-uri/firme se ocupa cu plati comisioane la diverse vanzari. Spre exemplu vand un aspirator, iau comision de $5, atunci primesc de la firma respectiva $5, cu siguranta nu $5 + 24% tva.
Firmele cu care lucrez sunt inregistrate in SUA, spre exemplu alta este inregistrata in Delaware.
Pana acum nu am facut facturi sau orice altceva. Am calculat cat am de plata (cat am incasat) si am platit impozitele la stat pe sumele respective. Acum, depasind plafonul si fiind nevoit sa ma inregistrez ca platitor de TVA, sunt bulversat. Cineva mi-a spus ca eu ar trebui sa fac facturi cu TVA 0%, pentru site-urile respective. Chiar nu ma pricep si nu inteleg. Altcineva mi-a spus ca tot eu trebuie sa platesc din buzunar TVA-ul.
Serviciile pentru care primesc bani sunt digitale, click-uri si vanzare efectuate pe site-uri hostate in straintate. Banii ii primesc prin Paypal.
Sper ca se mai afla cineva in situatia mea si imi poate explica mai clar situatia. Ar trebui ca de acum sa-mi angajez un contabil si sa fac facturi pentru toate sumele primite in Paypal si sa trec TVA 0% pe ele. In baza carei legi? Aveam nevoie si de facturi pana cum sau cum? Tot ce am este desfasuratorul de cont bancar + desfasuratorul Paypal unde se pot vedea clar sumele primite.
Mi-am facut PFA tocmai pentru ca mi se parea cel mai simplu si nici nu se spunea ca este nevoie de contabil sau altceva. Declari ce ai de declarat, platesti si gata. Insa tinand cont ca nu fac bani din Romania, ori de la firme romanesti sau din UE, ci doar din SUA (exclusiv), ce sa cred? Platesc din buzunar TVA-ul? Ca banuiesc ca firmele respective nu-l platesc..
Pfa - plafon si tva
radumures
Am mai multe intrebari referitor la PFA:
1. Inteleg ca plafonul de scutire de TVA este acum la 220.000 lei (65.000 EUR). Asta inseamna ca daca sunt pe norma ... (vezi toată discuția)