Va rog sa ma lamuriti daca se poate, in legatura cu urmatoarea situatie: O proprietate ( casa cu 800 m.p. teren aferent ) detinuta de 7 proprietari in devalmasie, urmeaza sa fie vanduta unui singur cumparator, in felul urmator: o jumatate ( dupa ce se va face dezmenbrare si impartire in doua loturi ) intr-o prima faza, si pentru cealalta jumatate, urmeaza sa se dea un avans urmand ca plata integrala a pretului, sa se faca intr-un interval care se va stabili ulterior.
Intrebarile ar fi"
- Se poate face promisiune de vanzare inainte de iesirea din indiviziune si de lotizare pe o parte din suprafata si daca da, care din actualii proprietari, trebuie sa semneze promisiunea de vanzare.
- In cazul unui raspuns afirmativ la prima intrebare, care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca proprietarii pentru a incheia tranzactia, dupa ce s-a semnat promisiunea de vanzare in conditiile descrise in prima intrebare.
Va multumesc si imi cer scuze daca nu am descris situatia destul de clar.
1.Din punctul meu de vedere mai intai trebuie sa faceti inscrierea in cartea funciara a intregului imobil (teren si constructie) pe numele tuturor proprietarilor.
2. Puteti face promisiune de vanzare cu conditia ca toti proprietarii sa semneze si sa fie trecuti toti pe rolul fiscal.
3. Daca toti proprietarii sunt de acord sa vanda acelui cumparator, nu mai este indicat sa faceti iesire din indiviziune.
Vanzarea pe bucati , in sensul de 2 loturi ,va duce la un cost mai mare - documentatii cadastrale pe intreg , apoi pe cele doua loturi, Actul de dezmembrare, intabularea actului de dezmembrare,
Puteti face o promisiune de vanzare cu caluze concrete in ceea ce priveste plata pentru tot imobilul, termene clare de achitare cu penalizari, act ce se va inscrie in cartea funciara.