avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie de proprietari

Buna ziua .
Cu ceva timp in urma , v am povestit cum presedintele asociatiei ales cu contract de mandat , ocupa si functia de casier cu contract individual de munca - CIM .
Intrebare : daca sesizez ITM ul , acesta poate interveni pentru a solutiona acest caz si daca poate anula acel CIM ?
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 17:48, 8 Noiembrie 2013
Puteti sesiza oficial ITM responsabil
ITM-ul nu va solutiona asa cum doriti dv. speta. De ce? Pentru ca din punct de vedere legal, individul X, in functia de casier, are CIM. Deci Individul X este intr-o pozitie legala.
Contractele de mandat nu se inregistreaza in Revisal la ITM.

ITM-ul nu se amesteca in organizarea asociatiei. Aici numai proprietarii au un cuvant de spus.

eugarizn a scris:
..presedintele asociatiei ales cu contract de mandat , ocupa si functia de casier cu contract individual de munca - CIM .
Intrebare : daca sesizez ITM ul , acesta poate interveni pentru a solutiona acest caz si daca poate anula acel CIM ?

Pai ne-ati povestit ca ati sezisat ITM-ul, le-ati explicat cu amannte, le-atu pus la dispozitii copii dupa documente...
Apoi ITM-ul a verificat si v-a raspuns la sesizare postand pe acest forum.
Raspuns ITM : ( citez ) " a fost efectuat un controlde specialitate si dupa prezentarea actelor solicitate am constatat ca persoana identificata are contract individual de munca incheiat in forma scrisa " intreb si eu ce acte or fi solicitat.

Acum ne intrebati daca sa sesizati ITM-ul...?
Omul munceste si are CIM pe functia de casier. Unde-i neregula?
Dumneavoastra l-ati ales presedinte al asociatiei si are contract de mandat. Unde-i neregula?
Totusi pentru a intelege si noi, spuneti-ne ce va deranjeaza, cu ce va afecteaza existenta a doua contracte ale aceluiasi om!?
Daca aveti neintelegeri, probleme cu presedintele, discutati si cu ceilalti vecini si la urmatoarea adunare generala alegeti alt presedinte. Acest nou presedinte poate sa-l mentina pe actualul numai casier ori poate angaja pe altcineva pe functia de casier.
Sa ne intelegem : presedintele poate ocupa si aceasta functie ? dupa cate am inteles tot de la dumnneavoastra , nu . Un director de intreprindere poate ocupa si functia de casier in aceeasi unitate cu contract individual de munca ? sau logica mea nu este buna !
Domnule Adriantot , am sesizat ITMul in legatura cu aceasta problema ( si problema cu femeia de serviciu care are conventie civila iar presedintele isi permite sa si faca cim ) iata raspunsul acestei institutii , citez :
- Legea 230 din 6 iulie 2007 privind infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede :
Art. 21 alin ( 3 ) - Presedintele asociatiei de proprietari este candidatul care va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv , fie oricare alt membru al comitetului executiv alesprin vointa sa si a majoritatii proprietarilor din cadrul adunarii generale . Presedintele in situatii deosebite , poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale .
Art.35 alin ( 1 ) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica , de contabilitate si casierie , asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice .
( 2 ) Persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca , conform celor stabilite prin negociere directa . Am incheiat citatul .
Dumneavoastra ce ati inteles din raspunsul ITMului ?
asta stiam si eu cum se alege un presedinte , dar pe mine ma intereseaza daca prin adaugarea acestei functii de casier ( ! ) nu incalca niste " reguli "
Este adevarat ca munceste , dar nu prin " jongleriile " pe care le au facut . Administratorul , ocupa si aceasta functie si cu ajutorul unor binevoitori s a " incununat " si cu functia de casier ,iar administratorul a ramas bine mersi cu acelasi salariu ( si are un salariu destul de bun )
Ma intrebati undei neregula , dar regula unde este ? nu am nimic cu el ca presedinte , dar cand ma " arzi la buzunar " persoana respectiva nu a muncit in viata ei , asa ca avea nevoie de un CIM si stiti dece beneficiaza in urma acestuia !
De ce ma zbat in acest caz ? pentru ca asa cum v am spus , mie si altor proprietari nu ne convine aceasta " jmecherie " dar fiind in inferioritate incercam sa vedem daca o putem scoate la capat , dar cu asa institutii ale statului precum si primaria ... de aceea apelez la cunostiinte Dumneavoastra . poate , poate am sa reusesc.
Sper ca am fost cat de cat inteles, pentru ca doresc sa ma adresez cu o noua petitie ITMului si mai intreb si eu : pai daca ITMul care se ocupa cu legislatia muncii nu se poate implica in acest caz , atunci cine ?
eugarizn a scris:

doresc sa ma adresez cu o noua petitie ITMului

Conform disp OG nr 27/2002 actualizata nu veti primi raspuns la o noua petitie adresata ITM
OG nr 27/2002 actualizata Art. 10
(1)În cazul în care un petiţionar adresează aceleiaşi autorităţi sau instituţii publice mai multe petiţii, sesizând aceeaşi problemă, acestea se vor conexa, petentul urmând să primească un singur răspuns care trebuie să facă referire la toate petiţiile primite.
(2)Dacă după trimiterea răspunsului se primeşte o nouă petiţie de la acelaşi petiţionar ori de la o autoritate sau instituţie publică greşit sesizată, cu acelaşi conţinut, aceasta se clasează, la numărul iniţial făcându-se menţiune despre faptul că s-a răspuns.

In situatia mentionata ,nu autoritatea statului sau a primariei este responsabila,pentru ca reprezentantul asociatiei de proprietari a fost numit de catre proprietarii imobilului de locuit in comun,nu de catre sau prin implicarea autoritatilor mentionate de dvs
Tot proprietarii din imobil au competenta sa analizeze responsabil si eventual sa dispuna masurile necesare inclusiv in cadrul adunarii generale ,de reglementare sau de solutionare concreta si eficienta a problemei

Alte discuții în legătură

Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)
Cumul functii in asociatie de proprietari asociatiaproprietarilor5d asociatiaproprietarilor5d vrem sa desfiintam functia de administrator contabil si casier - detinuta pana in prezent de 1 singura persoana, Contabilitatea o vom incredinta unei firme ... (vezi toată discuția)
Presedinte eugarizn eugarizn Buna ziua! in asociatia noastra, presedintele indeplineste si functia de casier in urma unei adunari generale reconvocate. Aceasta functie a fost indeplinita ... (vezi toată discuția)