Buna ziua,
As dori sa imi fac o idee asupra situatiei legate de drepturile in legatura cu partea mea de mostenire in urma decesului tatalui meu.
La doi ani de la divortul parintilor mei,mama a decedat,(eu aveam 4 ani),dupa ceva timp tata s-a recasatorit si m-a luat de la bunici ca sa ma creasca,impreuna cu mama vitrega (cu care nu a mai avut copii).Acum trei ani a decedat si tata,iar cand inca era in viata nu am adus in discutie subiectul pentru ca nu aveam chef de discutii de genul,se simtea rau,a avut o boala care l-a chinuit foarte mult in ultima perioada si nu am vrut sa il amarasc cu chestia asta,mai ales ca ar fi inceput si "mumica"vitrega cu tot felul de fitile,cu ideile si solutiile ei ipocrite si n-aveam chef sa-ncep sa ma cert,deci n-am deschis subiectul sa intreb de cand e cumparat apartamentul,din timpul casatoriei cu ea sau il cumparase tata dinainte;stiu doar ca tot acum 3 ani mi-am schimbat buletinul(tata inca traia) si am fost la politie sa semneze(in calitate de proprietar al casei) si era doar el trecut pe contract si atat.Ea nu figura.
Pana acum nu m-am ocupat de problema pentru ca nicio nu aveam stransi banii necesari(nici nu stiu cat ma costa dar imi inchipui ca fara vreo 2000 pe putin nu rezolv mare lucru),si sunt si cu serviciul in alt oras,destul de departe(vreo 400km).
Ideea e ca tre sa fac ceva nu pot sa stau la nesfarsit asa,nu stiu daca tata a lasat vreun testament in sensul asta(poate a reusit madama,cu fitilele ei,sa-l ameteasca de cap si sa fi facut pana la urma un testament,va trebui sa ma duc acasa si sa lamuresc problema).
Ideea e ca as dori ceva informatii orientativ,ca sa stiu cum sa abordez chestiunea.
1.Daca nu exista testament,eu ce drepturi am la succesiune,cat la suta din acel apartament?
(Aici marea mea nelamurire era ca imi spusese cineva ca in urma cu multi ani,ca in cazul casatoriei cu acte,se impartea totul in jumatate,deci jumate ea,jumate tata,apoi partea tatei din nou in jumatate din care jumatate tot ea,deci mie mi-ar fi revenit abia un sfert(dintr-un apartament pe care ea nici macar nu figura ca proprietar)) Am inteles asta era demult si intre timp s-ar mai fi schimbat legea,insa nu stiu exact. Oricum cazul asta ar fi cel mai defavorabil mie.
Mai exact: doar tata era titular de contract.Ce drepturi de succesiune as avea in cazul in care ar fi fost cumparat inainte de casatoria lor,sau daca ar fi fost cumparat dupa?
2. In cazul in care exista un testament,ce se poate face? Am inteles ca se poate ataca dar e foarte greu si necesita foarte multi bani,timp prin tribunale si nu stiu daca ar fi cea mai buna solutie.
Mentionez ca interesul ei e sa stea bine mersi acolo nederanjata ne-nimic,in timp ce eu ma descurc cum pot prin gazde,chirii etc in timp ce ea se lafaie bine mersi in doua camere si se plange ca e scumpa intretinerea.NU ma incanta ideea sa-mi trec apartamentul pe nume si sa o las in continuare acolo cat mai are de trait,nu am de gand sa-mi iau partea peste 15 -20 ani pentru ca trebuie acuma sa-mi vad de ale mele iar varianta sa stam amandoua acolo e de-a dreptul S.F..
Testamentul pe care l-ar fi putut face tata in cazul in care duduia l-ar fi "ametit" de cap,sunt convinsa ca asa ar suna:sa imi ramana apartamentul mie dupa moartea ei(nu s-ar fi legat de impartit sau ceva de genul).
In acest caz,ce as mai putea face?Exista vreo varianta legala sa imi rezol problema mai repede? nu ma incanta s-o dau afara da nici nu mi se pare corect sa astept 245 de ani sa-mi iau si eu drepturile dupa tata.
Daca ati putea sa ma lamuriti cat de cat in legatura cu acest subiect,mi-ar fi de mare folos;am sa revin cu siguranta cu detalii cand voi sti exact situatia,deocamdata as avea nevoie macar orientativ sa stiu cum stau lucrurile,ca sa imi fac o idee cum sa procedez Multumesc,o seara buna.