va rog frumos,am un prieten care a fost condamnat la 3,2 luni cu detentie pt inselaciune(alin2),defintiv data de o curte de apel,stiu ca termenul de prescriere este de 5 ani pt pedepsele ce nu depasesc 4 ani inchisoare la care se adauga pedeapsa adica in total 8,2 luni,cu noul cod penal care intra in vigoare in 1 feb 2014 schimba cumva teremenul de prescriere ?cu noul cod penal am inteles ca se schimba si pedeapsa nu va mai fi intre 3 ani si 15 ani ,va fi intre 1-5 ani,cu el cum ramane atunci ?trebuia sa se predea acum 2 luni si nu a facut-o este plecat din tara ,cum ar fi cel mai bine sa procedeze?
In cazul dvs. este vorba de prescriptia executarii pedepsei. Asta inseamna ca daca prietenul dvs. nu se preda in 8 ani si 2 luni, el nu va mai trebui sa execute niciodata pedeapsa.
Noul cod nu va influienta termenul de prescriptie. Noul cod ar putea influenta doar durata pedepsei, asta in cazul in care s-ar tine cont de persoana si conduita condamnatului in timpul executarii pedepsei. Daca se preda, ar putea instanta sa considere ca a avut o conduita buna si deci sa i se reduca pedeapsa, insa nu cu mult. Daca nu se preda, si este adus cu mandat european sa execute pedeapsa, atunci acest fapt ar putea fi considerat o conduita rea, si deci sa nu beneficieze de legea mai favorabila (noul cod penal).
Este alegerea prietenului dvs. daca doreste ca 8 ani si 2 luni sa se ascunda si sa traiasca cu teama de a fi prins (in cele din urma va fi), sau de a se preda si sa benificieze de legea noua si de o liberarea conditionata (dupa ce a executat 2 ani si 20 de zile).
Da, problema cu intreruperea termenului de prescriptie a executarii pedepsei este de natura sa duca catre executarea pedepsei inchisorii si dupa mai mult timp dupa implinirea termenului de prescriptie.
Este posibil insa ca in viitor sa nu se mai ajunga la executare daca trece foarte mult timp.
Nu m-a interesat in mod special problema dar pare sa existe si posibilitatea de a se scapa de pedeapsa daca trece foarte mult timp.
Insa este extrem de complicata o astfel de problema juridica si este greu de spus ce va iesi in caz de proces...
Prescrierea faptei
MARI777
buna ziua am si eu o intrebare,prescriere faptei este valabila si la un condamnat definitiv,este condamnat pentru inselaciune si faptele sau petrecut in 2005? ... (vezi toată discuția)
Prescriere
forface94
Am o intrebare la o condamnare de 5 ani pentru inselaciune dupa vechiul cod.
In cat timp se prescrie dupa actualul cod?
Si sa poate face contestatie la ... (vezi toată discuția)