daca esti in masina in parcare nu pe drumuri publice si la un moment dat apare un echipaj de politie din anumite motive eu abia coborit din locuinta la masina iti cere actele nu le ai normal pt ca ele sunt in casa te intreaba ai consumat alcool recunosti ca da acest echipaj cheama un alt echipaj de circulatie si acela iti spune daca vrei sa suflii in fiola eu renunt pentru ca nu aveam nici un motiv sa suflu si atunci imi face proces verbal fara sai dau eu permisul si iti inainteaza dosar penal intreb ce mai pot face sau cum sar putea rezolva acest caz
Parcarea unui bloc este drum public in cele mai multe cazuri.
O.U.G. nr.195/2002 Art.6. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
14. drum public – orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;
Sentinta ta depinde de cum vei colabora cu autoritatile, daca iti vei recunoaste culpa (daca exista, intr-adevar), de cum vei reusi sa demonstrezi ca pericolul actiunii tale nu a existat sau nu fost mare sau ai martori care sa confirme ca nu ai condus.
Oricum, infractiunea este mai grava decat daca nu refuzai si aveai alcoolemie mare. Pentru alcoolemie de peste 0,80 este de la 1 la 5 ani, iar pentru refuz de la 2 la 7 ani.
Deci depinde de multe lucruri. Oricum, de pedeapsa cu executare nu cred ca poate fi vorba...
Aveti intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.87 alin.5 din OUG195/2002.
ART. 87*)
.................................
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
.......................................
Inteleg ca dvs nu ati fost surprins conducand, ci erati coborat in parcarea blocului la masina cu alt motiv.In momentul in care veti fi audiat sustineti-va punctul de vedere si incercati sa va intariti apararea cu martori care sa confirme varianta dvs.