avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune pentru incadrarea pe un post fara a avea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune pentru incadrarea pe un post fara a avea diploma de studii si de calificare?

Care este sanctiunea pt.incadrarea pe un post fara a avea diploma de studii si de calificare?De exemplu,am angajat 2 mecanici auto,unul are 10 clase,unul 8,niciunul diploma de mecanic.Ca si necalificati,nu gasesc cod COR sa-i incadrez,patronul nu vrea sa-i trimita la cursuri,nici nu stiu daca ii primeste daca n-au studii medii...Cum e mai bine sa-i incadrez?
Cel mai recent răspuns: carmenbn , utilizator 06:42, 15 Noiembrie 2013
E mai bine sa ii incadrati ca muncitori necalificati. Avand in vedere ca isi desfasoara activitatea intr-un domeniu cu risc, in cazul unui accident de munca angajatorul va raspunde contraventional si chiar penal (daca este accident mortal).
Conf art 7 alin 3 lit d Lg 319/2006, angajatorul este obligat la adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea posturilor de munca alegerea echipamentelor de munca, a metodelor de munca şi de producţie, în vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuãrii efectelor acestora asupra sãnãtãţii;
Conf art 7 alin 4 lit c Lg 319/2006 angajatorul este obligat sa ia în considerare capacitãţile lucrãtorului în ceea ce priveşte securitatea şi sãnãtatea în munca, atunci când ii încredinţeazã sarcini.
Conf art 13 lit i Lg 319/2006 angajatorul este obligat sa ia mãsuri pentru autorizarea exercitãrii meseriilor şi a profesiilor prevãzute de legislaţia specifica.

Lg 319/2006 si HG 1425/2006 mai contin si alte prevederi refritoare la acest subiect. Va las pe dvs sa descoperiti cuantumul sanctiunilor in cazul nerespectarii legii.B-)
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Problema mea este ca nu prea sunt multe coduri COR pt.muncitori necalificati,nu prea am unde sa-i incadrez...
Nu exista coduri COR pentru muncitori necalificati in toate domeniile intrucat sunt domenii unde nu se poate lucra cu personal necalificat.
Dupa cum v-am mentionat si mai sus, angajand personal necalificat la un service auto, adica fara studii (indiferent de faptul ca au experienta), atrage raspunderea personala a angajatorului in cazul unui accident de munca.
Ii puteti angaja doar pentru curatenie, manipulare, etc.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cetatean non-ue doar_andreea doar_andreea Buna ziua , Va scriu in legatura cu angajarea in munca a unui cetatean marocan.Pentru a primi viza de lunga sedere pentru angajare in munca de la ambasada ... (vezi toată discuția)
Incadrare Daliborka Daliborka Buna ziua o persoana care a absolvit scoala profesionala( tinichigiu auto ), poate fi incadrata pe o functie cu studii medii, ca si tehnician echipamente de ... (vezi toată discuția)
Salariu inspector protectia muncii Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Care este salariul minim pentru un Inspector protectia muncii cu studii postliceale? (vezi toată discuția)