Care este sanctiunea pt.incadrarea pe un post fara a avea diploma de studii si de calificare?De exemplu,am angajat 2 mecanici auto,unul are 10 clase,unul 8,niciunul diploma de mecanic.Ca si necalificati,nu gasesc cod COR sa-i incadrez,patronul nu vrea sa-i trimita la cursuri,nici nu stiu daca ii primeste daca n-au studii medii...Cum e mai bine sa-i incadrez?
E mai bine sa ii incadrati ca muncitori necalificati. Avand in vedere ca isi desfasoara activitatea intr-un domeniu cu risc, in cazul unui accident de munca angajatorul va raspunde contraventional si chiar penal (daca este accident mortal).
Conf art 7 alin 3 lit d Lg 319/2006, angajatorul este obligat la adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea posturilor de munca alegerea echipamentelor de munca, a metodelor de munca şi de producţie, în vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuãrii efectelor acestora asupra sãnãtãţii;
Conf art 7 alin 4 lit c Lg 319/2006 angajatorul este obligat sa ia în considerare capacitãţile lucrãtorului în ceea ce priveşte securitatea şi sãnãtatea în munca, atunci când ii încredinţeazã sarcini.
Conf art 13 lit i Lg 319/2006 angajatorul este obligat sa ia mãsuri pentru autorizarea exercitãrii meseriilor şi a profesiilor prevãzute de legislaţia specifica.
Lg 319/2006 si HG 1425/2006 mai contin si alte prevederi refritoare la acest subiect. Va las pe dvs sa descoperiti cuantumul sanctiunilor in cazul nerespectarii legii.B-)
Nu exista coduri COR pentru muncitori necalificati in toate domeniile intrucat sunt domenii unde nu se poate lucra cu personal necalificat.
Dupa cum v-am mentionat si mai sus, angajand personal necalificat la un service auto, adica fara studii (indiferent de faptul ca au experienta), atrage raspunderea personala a angajatorului in cazul unui accident de munca.
Ii puteti angaja doar pentru curatenie, manipulare, etc.
Incadrare
Daliborka
Buna ziua
o persoana care a absolvit scoala profesionala( tinichigiu auto ), poate fi incadrata pe o functie cu studii medii, ca si tehnician echipamente de ... (vezi toată discuția)