avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - grav) care are pensie de urmas de 600 lei, precum indemnizatie pentru persoane cu handicap de 900 lei. Locuieste in apartamentul ei, dar in acelasi apartament locuieste si fiul ei de 60 ani, care a divortat in urma cu cativa ani. Batrana fiind nevazatoare, fiul ei a tot ajutat-o la una-alta, desi nu primea niciun ban in schimb de la mama lui, fiecare era cu banii separat, pe cont propriu. Intrebarea ar fi: are fiul ei obligatia legala sa o ajute la tot ce nu poate face mama lui chiar daca nu primeste niciun ban in schimb ? ...si in baza carui text de lege. Multumesc mult daca cineva imi poate da vre-o informatie si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:07, 19 Noiembrie 2013
Extras din Codul civil:

"CAPITOLUL II: Persoanele între care există obligaţia de întreţinere şi ordinea în care aceasta se datorează

Art. 516: Subiectele obligaţiei de întreţinere
(1)Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2)Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.
(3)Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege.

[...]

Art. 519: Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a)soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
b)descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c)fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor."
Are obligatia morala in primul rand. Legal, exista obligatia de intretinere intre parinti si copii.
Batrana ar putea apela la instanta pt a-i acorda intretinere in natura sau sa completeze venitul sau pt a putea angaja pe cineva. Nu stiu daca ar avea sanse si nu stiu daca ar face-o.
Batrana mai poate apela si la dgaspc, acestia ar putea face plangere si la politie pt abandon de familie daca e cazul.
Fiul se poate pune in situatia ei, daca ar paraliza, ar avea cine sa il ajute?
Batrana cred ca se descurca si singura sau va apela la un strain s-o ajute.
Multumesc f. mult, am cautat si eu in Codul civil asa mai fugitiv dar nu am gasit, acum m-ati salvat, mersi mult. =D>
Dar totusi, intrebarea care-l framanta pe fiul ei: Daca are grija de mama lui, acea indemnizatie de insotitor nu i s-ar cuveni lui, sau macar o parte din ea. Nu se pune problema ca nu ar ajuta-o, el a facut si face toate astea asa de bunavoie dar se simte nedreptatit ca el e cel care are grija de mama lui, iar o buna parte din indemnizatia de insotitor mama lui o imparte la alte neamuri si lui nu-i da nimic. Multumesc mult pt. informatii :luck: :D:hugall:
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Bunica maltratata de nepot esty esty Va rog sa ma ajutati cu raspunsurile d+stra profesioniste si va multumesc din suflet pt acest SAIT.Sotul meu amurit acum un an si avea in grija pe mama lui ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Acte casa stefanescu alina stefanescu alina buna ziua mama soacrei mele detine o casa la tara, care a apartinut ei si sotului . au avut doi copii, un baiat si pe soacra mea. tatal soacrei si fratele au ... (vezi toată discuția)