Una din caracteristicile actului administrativ este de a fi revocabil. Aceasta înseamnă că Administraţia poate anula ea însăşi actele pe care le-a emis şi pe care le consideră ilegale sau inoportune. Acest drept nu este însă nelimitat, căci principiul revocabilităţii actului administrativ intră în contradicţie (fiind astfel limitat) cu principiul intangibilităţii drepturilor legal dobândite şi cu principiul neretroactivităţii actului administrativ
Dacă este vorba de un act general, deci de un act cu caracter de reglementare, el poate fi abrogat oricând de către autoritatea administrativă competentă. Acest principiu este expresia faptului că nu există un drept dobândit la menţinerea unei reglementări.Dacă este vorba de un act individual, trebuie distins după cum el este sau nu generator de drepturi. Dacă actul nu a făcut să se nască drepturi sau n-a conferit drepturi definitive, atunci el este revocabil cu efecte ex nunc.
Dacă, dimpotrivă, prin actul administrativ s-a creat un drept unui particular, abrogarea lui nu este posibilă decât prin emiterea unui act contrar nou, respectând principiul paralelismului formelor.
Detalii:
[ link extern ]