avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Modificare act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Modificare act administrativ

Un act administrativ intern poate fi modificat de catre emitent printr-un alt act de revenire sau,in conditiile in care deja produce efecte, numai instanta de judecata il poate cenzura?....Este vorba despre o eroare materiala...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: stoian virgil , utilizator 20:37, 18 Octombrie 2019
Orice act administrativ poate fi revocat de catre emitentul sau. actul de revocare poate contine si dispozitii privind efectele pe care le-a produs actul revocat. Acum, depinde si ce efecte a produs.
Una din caracteristicile actului administrativ este de a fi revocabil. Aceasta înseamnă că Administraţia poate anula ea însăşi actele pe care le-a emis şi pe care le consideră ilegale sau inoportune. Acest drept nu este însă nelimitat, căci principiul revocabilităţii actului administrativ intră în contradicţie (fiind astfel limitat) cu principiul intangibilităţii drepturilor legal dobândite şi cu principiul neretroactivităţii actului administrativ

Dacă este vorba de un act general, deci de un act cu caracter de reglementare, el poate fi abrogat oricând de către autoritatea administrativă competentă. Acest principiu este expresia faptului că nu există un drept dobândit la menţinerea unei reglementări.Dacă este vorba de un act individual, trebuie distins după cum el este sau nu generator de drepturi. Dacă actul nu a făcut să se nască drepturi sau n-a conferit drepturi definitive, atunci el este revocabil cu efecte ex nunc.
Dacă, dimpotrivă, prin actul administrativ s-a creat un drept unui particular, abrogarea lui nu este posibilă decât prin emiterea unui act contrar nou, respectând principiul paralelismului formelor.

Detalii:
[ link extern ]
Multumesc....este un act individual...
Dvs. vorbiţi despre modificarea unui act administrativ individual în sensul corectării unei erori materiale din cuprinsul lui. Bineînţeles că puteţi să emiteţi un alt act prin care să îl corectaţi pe primul. Eu nu cred că în acest caz este vorba despre revocarea actului.
Eroarea materiala n-ar trebui sa produca nici unfel de efecte juridice, de ex: Gbriel in loc de Gabriel. nu produce efecte dupa cum nu produce efecte drepte in loc de drept. In concluzie, n-ar fi vorba despre revocarea actului dministrativ daca se indreapta o eroare, ci despre corectarea lui.
Am vazut insa tot felul de acte aministrative , inclusiv din cele in care administratia publica, dupa ce stabilise un lucru incerca sa zica altceva.

Alte discuții în legătură

Guvernul a modificat codul de procedura fiscala. vezi ce s-a schimbat! Roland Mindrila Roland Mindrila Ordonanta Guvernului nr. 29/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala costel58 costel58 As dori un raspuns la urmatoarul aspect: In ce fel si in baza carui articol din codul de procedura penala se poate face o cerere de corectare eroare ... (vezi toată discuția)
In temeiul carui articol pot depune cerere de indreptare a propriilor erori materiale? eusaisapte eusaisapte In temeiul carui articol pot depune cerere de indreptare a propriilor erori materiale? (vezi toată discuția)