avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Modificare act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Modificare act administrativ

Un act administrativ intern poate fi modificat de catre emitent printr-un alt act de revenire sau,in conditiile in care deja produce efecte, numai instanta de judecata il poate cenzura?....Este vorba despre o eroare materiala...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: stoian virgil , utilizator 20:37, 18 Octombrie 2019
Corectarea erorilor mteriale din actul administrativ fiscal se face, potrivit Codului de procedura Fiscala astfel:

"Art. 48 Îndreptarea erorilor materiale din actele administrative fiscale

(1) Organul fiscal poate îndrepta erorile materiale din cuprinsul actului administrativ fiscal, din oficiu sau la cererea contribuabilului.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică actelor administrative fiscale pentru care s-au exercitat căile de atac prevăzute de lege, iar soluția este definitivă.

(3) Prin erori materiale, în sensul prezentului articol, se înțelege orice greșeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite din actele administrative fiscale, cu excepția acelora care atrag nulitatea actului administrativ fiscal, potrivit legii, sau care privesc fondul actului administrativ fiscal.

(4) În cazul în care după comunicarea actului administrativ fiscal organul fiscal constată, din oficiu, că există erori materiale în cuprinsul său, acesta comunică contribuabilului un act de îndreptare a erorii materiale.

(5) În situația în care îndreptarea erorii materiale este solicitată de contribuabil, organul fiscal procedează astfel:

a) dacă cererea de îndreptare a erorii materiale este întemeiată, emite și comunică contribuabilului actul de îndreptare a erorii materiale;

b) dacă cererea de îndreptare a erorii materiale nu este întemeiată, respinge cererea printr-o decizie ce se comunică contribuabilului.

(6) Actul de îndreptare a erorii materiale și decizia de respingere a cererii de îndreptare a erorii materiale urmează regimul juridic al actului inițial și pot fi contestate în condițiile legii în care putea fi contestat actul inițial. "
Nu cunosc cum se corecteaza erorile din alte acte adminstrative.

Am un Certificat de urbanism in care a fost trecuta o suprafata de teren gresita a lotului. Intrebare : se poate corecta cu pasta si semna de cel care l-a intocmit? Sau trebuie eliberat altul cu datele corecte???? Multumesc
se poate corecta o eroare intro decizie de pensionare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Guvernul a modificat codul de procedura fiscala. vezi ce s-a schimbat! Roland Mindrila Roland Mindrila Ordonanta Guvernului nr. 29/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata in ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala costel58 costel58 As dori un raspuns la urmatoarul aspect: In ce fel si in baza carui articol din codul de procedura penala se poate face o cerere de corectare eroare ... (vezi toată discuția)
In temeiul carui articol pot depune cerere de indreptare a propriilor erori materiale? eusaisapte eusaisapte In temeiul carui articol pot depune cerere de indreptare a propriilor erori materiale? (vezi toată discuția)