avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara ,
Exista o situatie:
Parintii au decedat :mai intai,mama ,iar apoi tata.
Mama nu a lasat niciun testament.
Dupa decesul mamei , tatal a lasat,prin testament notarial,intreaga sa avere unuia dintre cei trei mostenitori.
Timp de un an ,de la moartea tatalui, nu s-a putut dezbate succesiunea la notar,dincauza neintelegerilor dintre frati. Asa ca ,mostenitorul care avea testamentul de la tata,s-a adresat instantei. Procesul este la final si ceilalti doi mostenitori nu s-au prezentat la nicio sedinta,desi au fost invitati,de fiecare data, prin citatie,de catre tribunal. Nu si-au exprimat nici dorinta de a beneficia de partea rezervatara si nici n-au contestat testamentul.
Dupa publicarea sentintei judecatoresti , cei doi frati mai pot face recurs ?
Mai pot cere rezerva succesorala?
Mai pot contesta testamentul?
Acestea,in ciuda faptului ca nu au raspuns niciunei chemari,prin citatie,din partea judecatoriei. Au avut deci posibilitatea sa se exprime,la momentul potrivit.

Cu mare respect , Vlad
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:46, 11 Noiembrie 2013
In cazul succesiunii mamei, fiecare e mostenitor cu cota lui parte, respectiv sotul supravietuitor 1/4 , iar descendentii 3/4. Ca urmare tatal a lasat testament doar pe cota lui parte din succesiunea mamei si eventual pe bunurile sale proprii. Fiecare fiu are dreptul la rezerva succesorala, cu exceptia nedemnului. In cazul in care niciunul dintre fii nu este nedemn, fiecare primeste rezerva succesorala, iar fiul care are si testament va primi o cota mai mare. Dupa stabilrea masei succesorale, a mostenitorilor si a cotelor parti, in cazul in care prin cererea de chemare in judecata s/a cerut si partajarea bunurilor, instanta va numi un expert care va lotiza bunurile, umand ca instanta sa se pronunte. daca s/a dat deja o solutie la fond, bineinteles ca pot face recurs intrucat sunt parti in dosar.
Depinde de ce acte au mai facut mostenitorii dupa decese.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari Statescu Statescu Buna ziua! Tatal, decedat mai demult. Mama, decedata de aproape un an. Au avut un baiat si o fata, care la randul lor au cate 2 copii, fiecare. Fata are de ... (vezi toată discuția)