Buna seara ,
Exista o situatie:
Parintii au decedat :mai intai,mama ,iar apoi tata.
Mama nu a lasat niciun testament.
Dupa decesul mamei , tatal a lasat,prin testament notarial,intreaga sa avere unuia dintre cei trei mostenitori.
Timp de un an ,de la moartea tatalui, nu s-a putut dezbate succesiunea la notar,dincauza neintelegerilor dintre frati. Asa ca ,mostenitorul care avea testamentul de la tata,s-a adresat instantei. Procesul este la final si ceilalti doi mostenitori nu s-au prezentat la nicio sedinta,desi au fost invitati,de fiecare data, prin citatie,de catre tribunal. Nu si-au exprimat nici dorinta de a beneficia de partea rezervatara si nici n-au contestat testamentul.
Dupa publicarea sentintei judecatoresti , cei doi frati mai pot face recurs ?
Mai pot cere rezerva succesorala?
Mai pot contesta testamentul?
Acestea,in ciuda faptului ca nu au raspuns niciunei chemari,prin citatie,din partea judecatoriei. Au avut deci posibilitatea sa se exprime,la momentul potrivit.
In cazul succesiunii mamei, fiecare e mostenitor cu cota lui parte, respectiv sotul supravietuitor 1/4 , iar descendentii 3/4. Ca urmare tatal a lasat testament doar pe cota lui parte din succesiunea mamei si eventual pe bunurile sale proprii. Fiecare fiu are dreptul la rezerva succesorala, cu exceptia nedemnului. In cazul in care niciunul dintre fii nu este nedemn, fiecare primeste rezerva succesorala, iar fiul care are si testament va primi o cota mai mare. Dupa stabilrea masei succesorale, a mostenitorilor si a cotelor parti, in cazul in care prin cererea de chemare in judecata s/a cerut si partajarea bunurilor, instanta va numi un expert care va lotiza bunurile, umand ca instanta sa se pronunte. daca s/a dat deja o solutie la fond, bineinteles ca pot face recurs intrucat sunt parti in dosar.
Dezmostenire..
dollc3_anny
buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)