Va rog sa-mi detaliati cum interpretati, practic, dispozitiile art.28 alin. (3) din OUG nr.34, cu toate modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
(3) În cazul în care autoritatea contractantă îşi propune să achiziţioneze servicii similare, dar defalcate pe loturi a căror achiziţionare face obiectul unor contracte distincte de servicii, atunci valoarea estimată se consideră a fi valoarea cumulată a tuturor loturilor. În cazul în care valoarea cumulată a tuturor loturilor depăşeşte pragul valoric prevăzut la art. 124 lit. b), atunci autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura cererii de ofertă numai pentru loturile care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
a) valoarea estimată, fără TVA, a lotului respectiv este mai mică sau egală cu echivalentul în lei a 75.000 euro;[28]
b) valoarea cumulată a loturilor pentru care se aplică procedura cererii de ofertă nu depăşeşte 20% din valoarea totală a serviciilor care urmează să fie prestate.
- plafonul de la art. 124 lit. b) este actualmente de 100.000 euro fara TVA, deci art. 28 alin. 3 nu este corelat cu ultima modificare legislativa
- daca doriti sa achizitionati servicii similare de o valoare estimata peste 100.000 euro fara TVA, de exemplu, 200.000 euro fara TVA puteti proceda in doua moduri:
1. o procedura de licitatie deschisa sau restransa
2. doua sau mai multe proceduri astfel:
2.1. o procedura de licitatie deschisa sau restransa
2.2. una sau mai multe proceduri de cerere de oferte cu respectarea cumulativa a doua conditii: valoarea estimata a acestui lot (acestei proceduri) sa fie de cel mult 75.000 euro fara TVA (aici intervine necorelarea legislativa) si valoarea cumulata a loturilor (procedurilor de cerere de oferta) sa nu depaseasca 20% din valoarea estimata totala, adica 40.000 euro fara TVA, in exemplul nostru.