avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit 2% ptr adjudecare imobil - Cine plateste?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit 2% ptr adjudecare imobil - Cine plateste?

Buna Ziua,

In urma cu ceva vreme am achizitionat un imobil la licitatie publica tinuta la sediul executorului jud.
cand am primit actul de adjudecare, executorul mi-a spus ca trebuie sa platesc eu acei 2% impozit pe tranzactie.
intrebarea mea este:
cine trebuie sa plateasca acesti bani, eu ca adjudecatar sau creditorul ori debitorul?
in tranzactiile normale, incheiate la notar stiu ca plateste vanzatorul nu cumparatorul.
e legal sa-mi ceara asa ceva?
se poate intabula imobilul fara plata acestei taxe?

Multumesc mult de raspuns
Cel mai recent răspuns: getuta , utilizator 21:35, 4 Aprilie 2009
Dvs. nu trebuie sa platiti decat pretul de adjudecare, si ulterior taxele de intabulare a dreptului de proprietate la CF 0,15% (pt persoane fizice) sau 0,50% (pt persoane juridice) aplicat la valoarea din actul de dobandire, cu conditia ca aceasta valoare sa fie cel putin egala cu valoarea de impozitare astfel cum rezulta din certificatul fiscal al imobilului. Daca valoarea este mai mica decat valoarea de impozitare, procentul se va aplica la aceasta din urma.
In nici un caz nu aveti dvs. de achitat impozit pe tranzactie.
Buna,

Multumesc mult de raspuns.
asta era si intelegerea mea asupra problemei, dar am ramas ''inert'' cand executorul mi-a spus ca eu trebuie sa platesc aceasta taxa.
si mai urat e ca am depus actele la intabulare, si conform codului fiscal, se va refuza intabularea ptr neplata acestui impozit.
aveti vreo idee ce trebuie sa fac in continuare?

Multumesc.
Nu prea se stie cine trebuie sa plateasca. In cazul meu , in care am fost debitor, l-am platit eu, ptr. ca nimeni nu stia sa-mi spuna concret cine trebuie sa plateasca. Am intrebat si la finante si la notar si la avocati, dar se pare ca nu se spune in legile noastre nimic. In cazul altor vanzari la licitatie s-a platit de catre creditori. In orice caz mi s-a spus ca nimeni nu ma poate obliga sa platesc, in calitate de debitor, deoarece eu nu am vandut ci s-a executat silit. Mai intreabaa ... cine stie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare in cf - taxare intabulare imobil adjudecat liliana v liliana v Buna ziua, doresc sa va intreb cum se face taxarea la cartea funciara a unui imobil cumparat prin licitatie. (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anuala pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal Matist Matist Buna seara. Poate sa-mi raspunda cineva, este corect sa fiu impozitat daca nu am primit nici un ban? Prin licitatie publica sa vandut un imobil care era ... (vezi toată discuția)
Impozit de transfer proprietate in urma executarii silite dtztz dtztz Buna ziua! Sunt adjudecatar. Executorul mi-a transmis verbal ca o sa ma coste printre altele si 2% din valoarea la care s-a adjudecat imobilul. A balbait-o ... (vezi toată discuția)