In luna Noiembrie 2012 am achizitionat un apartament, construit in urma cu 2 ani.
Dupa ce m-am mutat am zugravit. La prima ploaie acoperisul a inceput sa curga si mi-a stricat zugraveala dintr-o camera.
Inainte de a achita ultima transa de bani vanzatorilor, le-am cerut sa semneze un act de mana prin care se obliga sa garanteze acoperisul timp de 6 ani.
Vanzatorii nu vor sa execute lucrarea de renovare stricaciunilor rezultate ca urmare a acoperisului defect, la calitatea zugravelii pe care am facut-o eu dupa achizitia imobilului. (vor sa foloseasca materiale de caliate infrioara)
Va rog sa imi spuneti ce drepturi am eu in aceasta situatie.
Vanzatorul il garanteaza pe comparator de viciile ascunse ale lucrului vandut.In cazul constructiilor termenul de garantie este de 10 ani, iar pentru structura de rezistenta este egala cu durata de viata a cladirii...Puteti cere pe cale judecatoreasca,( daca nu reusiti prin mediere) sa il determinati sa va repare acoperisul si sa efectueze pe cheltuiala lor toate reparatiile la imobil...Dar, nu aveti asigurare de locuinta, nici macar pe cea obligatorie? Distrugerea produsa de ploaie se suporta de catre asigurator...
Daca va adresati asiguratorului acesta va avea grija ulterior sa ii dea in judecata pe vanzatori pentru a-si recupera dauna platita asiguratului...Pentru mediere va puteti adresa oricarui Birou de mediator,acesta cunoscand procedura legala. Va cita vanzatorii in vederea medierii potentialului litigiu, iar in situatia in care nu se prezinta la mediator la data stabilita prin citatie (dvs veti stabili aceasta data) sau nu se rezolva situatia corespunzator pretentiilor dvs si a legii, ii puteti actiona in instanta.
Va puteti judeca 1-3 ani pentru varuiala aceea, cu asigurare de dovezi sau cu mentinerea apartamentului in starea actuala etc.
Mai bine luati banii de la asigurator si se judeca el pentru dv.
Doar o expertiza ar putea lamuri problema.
Din ceea ce ziceti pare sa rezulte ca oricat ati zugravi va fi degeaba deoarece la o ploaie va trebui sa zugraviti din nou.
Este posibil sa existe probleme foarte serioase dar fara o expertiza nu va veti putea lamuri.
Ca sa nu va judecati cativa ani si apoi sa aflati ca trebuia sa va judecati altfel ar fi recomandabil sa consultati un avocat care sa analizeze toate problemele.
Asa veti evita sa va judecati cativa ani si sa nu castigati nimic deoarece nu ati stiut ce anume trebuia judecat...