avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acționarea în judecată a asociației
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acționarea în judecată a asociației

Bună ziua. Vă rog să mă ajutați.. Vreau să acționez în judecată asociația de proprietari pentru a repara hidroizolația blocului (locuiesc la etajul 4, hidroizolația are 15 ani și la fiecare ploaie se infiltrează apă...). Am depus cerere la președinte în sensul reparării acesteia, dar nu îl interesează, este ocupat cu serviciul, nu face nicio ședință, nimic (stă la etajul 1). Problema este că nu știu cum să încep... Am nevoie de un avocat pentru a formula și depune plângerea? Dacă da, trebuie să fie specializat în acest sens? Dacă a trecut cineva prin asta, m-ar ajuta foarte mult un sfat. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:28, 14 Decembrie 2014
Exista posibilitatea ca sa va reparati dvs. terasa, avand grija sa aveti facturi de materiale si manopera.
Cu aceste facturi sa mergeti la presedinte si comitet sa va returneze contravaloarea prin introducerea la lista de intretinere la toti locatarii sau din fondul de reparatii.
Daca se refuza acest lucru, puteti sa-i actionati in instanta avand dovezi, cererea de returnare a banilor si facturile aferente. Ca legislatie incalcata:L 230/2007.
In acest caz aveti doua mari avantaje: aveti izolatia terasei reparata si nu va mai ploua in casa , iar celalalt avantaj este ca nu aveti nevoie de avocat. Se judeca pe documentele enumerate mai sus si nu mai trebuiesc alte cheltuieli legate de onorariu.
Daca ii dati in judecata acum, dureaza cel putin 6 luni pana la prima infatisare si vine iarna, primavara cu zapada si ploi.
Nathalie15113 a scris:
Problema este că nu știu cum să încep...

Acum a venit iarna si asemenea lucrari se pot face doar in sezonul cald asa ca aveti timp pana la primavara sa faceti demersurile in ordinea fireasca.
- Sesizati in scris presedintele asociatiei de proprietari care ar trebui sa constate cele esizate, sa va raspunda ca la primavara se va executa lucrarea.
- Presedintele are timp sa introduca aceasta cheltuiala in bugetul pe 2015 care se va aproba in adunarea generala obligatoriei din primul trimestru al anului 2015
- Daca nu primiti raspuns, nu se misca nimic..., mergeti la serviciul asociatii de proprietari din cadrul primariei si explicati situatia
- La prima sedinta de comitet si la prima adunare generala participati si sustineti problema
- Daca la primavara-vara nu se face lucrarea de catre asociatie, abia atunci cautati firme specializate si faceti lucrarea pe banii dumneavoastra.
- Depuneti o copie a dosarului complet al lucrarii la asociatie si solicitati sa va dea banii cheltuiti.
- Actionati in instanta daca nu primiti banii. In instanta sa aveti toate inscrisurile prin care dovediti ca ati facut pasii de mai sus: sesizare, raspuns, refuz, contract cu firma, facturi, receptie...
Deci viitorul e clar... În primul rând, am depus cerere, niciun răspuns... Adunare generală nu se face la început de an pe motiv că oricum nu vin oamenii la ședință, membrii comitetului sunt prea ocupați să se ocupe de acest aspect. Practic nu voi primi nimic în scris de la președintele asociației. Să presupunem că repar terasa pe banii mei, cine garantează că îmi voi primi banii înapoi în timp util, nu după 5 ani? Când obțin ofertele pentru terasă trebuie să o aleg pe cea mai ieftină sau pe care o vreau eu?
AGP ordinara este obligatorie in primul trimstru al fiecarui an, adica pana pe 31 martie.Asa zice in lege. Daca tot vreti sa-i dati in judecata, eu zic, sa va reparati singura acoperisul, cu cine si cu ce materiale doriti, atata timp cat lucrarea se face pe banii dvs., aveti interesul sa fie buna si rezistenta. Stabiliti si garantia, supravegheati lucrarea, platiti!
Dupa aceea, daca asoc. va refuza decontarea, sa comenteze pretul, atata timp cat nu i-a intresat problema, ii dati in judecata simplu, fara avocat, cu dovada ca ati solicitat reparatia, dar nu au luat nici o masura. Copii dupa facturi si ca sa-i faceti sa vorbeasca singuri, despagubiri morale. Nu o sa va fie aprobate de judecator, dar merita sa-i puneti pe jar si coji de nuci !! :justcuz:
Va garantez, veti castiga returnarea banilor, dar... dureaza cel putin un an ! Va permiteti ?
La noi s-a reparat in 2012, cu garantie 7 ani. Dupa un an, au inceput reclamatiile , doi locatari sesizand ca le ploua in casa. Nici pana in ziua de azi nu s-a reparat, pe motiv ca nu mai sunt de gasit firma care a facut lucrarea ?! Sau , ca sa aiba rabdare ca vor veni cu reabilitarea ( asteptam de un an). O locatara si-a zugravit in casa ( i-au cazut peretii in bucatarie) si solicita contavaloarea zugravelii din casa ei. E, nu se poate, nu sunt spatii comune, ci proprietate. Pana la vara, se duce toata zugraveala ei !!
Problema este că de când am făcut cererea se strâng 50 lei/apartament pentru reparație.. Dar dă doar cine vrea pentru că nu s-a luat hotărârea în nicio ședință... Pur și simplu după o discuție între câțiva proprietari, președinte și administrator.. În ritmul ăsta nu se vor strânge banii pentru reparație.. Plus că președintele a schimbat luna trecută ușa de intrare în scară și vrea 700 de euro pentru ușă.... Banii pe care îi ia tot din cei 50 de lei...

Alte discuții în legătură

Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa criserb criserb Buna ziua, Dupa cum spune si titlul, stau la ultimul etaj si imi ploua in casa. A inceput sa ploua tarziu in toamna, nu am mai avut timpul necesar ... (vezi toată discuția)
Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii sau asociatia? gyongyigal gyongyigal Buna ziua. Acum 2 luni m-am adresat sefei de scara cu probleme legate de infiltratii prin acoperis (stau la etajul4) .Dansa mi-a zis ca fond de reparatii ... (vezi toată discuția)