avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa

Buna ziua,

Dupa cum spune si titlul, stau la ultimul etaj si imi ploua in casa.

A inceput sa ploua tarziu in toamna, nu am mai avut timpul necesar pentru o hidroizolatie. Am inteles ca o astfel de lucrare se face in cca 2 saptamani, in care este de preferat sa nu ploua.

Problema este in felul urmator. Un vecin si-a facut acoperisul, din cate am inteles, pe banii lui, presedintele asociatiei de proprietari, care sta si el la ultimul etaj, si-a facut pe banii din fondul de reparatii si am mai ramas doua apartamente nefacute, al meu si al vecinei, careia ii ploua si ei in casa.

Am anuntat de problema aparuta in timpul ultimei sedinte de bloc, am observat ca oamenii sunt dispusi sa plateasca si chiar li se pare normal sa se efectueze reperatia cat mai repede.

In acel moment a ramas ca o sa se stranga bani, pentru ca in primavara, cand vremea o permite, sa se poata repara terasa blocului.

Pana in acest moment nu s-a strans niciun leu si pana la primavara nu mai este mult.

As vrea sa va rog sa ma ajutati sa grabesc acest proces.

Din cate am inteles trebuie facuta o cerere scris catre presedintele asociatiei sau catre administrator. Aici nu imi este clar cui trebuie sa-i adresez cererea, presedintelui sau administratorului?

Exista un model tip pentru aceasta cerere, aveti idee cam ce trebuie sa contina ea?

Apoi, m-am interesat la niste firme specializate in hidroizolatii si am facut rost de doua oferte, una mai buna care include o lucrare mai ampla, refacerea intregului acoperis, mai multe straturi, hidoizolatie si termoizolatie, si o alta oferta mai ieftina (care oricum e scumpa per apartament)care presupune turnarea unei membrane bituminoase.

Ideea este ca eu cred ca asociatia nu o sa stranga banii necesari repararii acoperisului si atunci, pentru a nu mai trece printr-o iarana ca asa, o sa reparam acoperiscul pe banii nostri, (adica eu cu vecina) si apoi o sa recuperam banii de la asociatie, fie de buna voie, fie in urma unui proces.

Intrebarea a 2-a este daca ni se impune ce fel de lucrare sa face? Una care sa fie mai buna, de o mai lunga durata sau una mai ieftina?

Totusi ar fi mai bine daca as reusi sa-i fortez pe vecini sa stranga banii, pentru ca orice lucrare de calitate se face cel putin pe suprafata intregii scari, nu doar pentru doua apartamente.

Va multumesc anticipat,
Cristi
Cel mai recent răspuns: criserb , utilizator 15:12, 27 Ianuarie 2013
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia care detine autoritatea si competenta sa dispuna masuri in interesul general al proprietarilor pentru buna functionare a partilor comune de constructii si instalatii din condominiu
Administratorul de imobil este simplu angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,a presedintelui si comitetului executiv
De regula executarea de reparatii la partea comuna terasa se realizeaza integral,executiile partiale neasigurand garantia unei hidroizolatii pe intreaga suprafata a terasei si neavand garantie
Avand in vedere ca adunarea generala se convoaca de regula in primul trimestru al anului se impune sa sesizati oficial presedintele de asociatie cu problema cu care va confruntati si sa solicitati ca in cadrul adunarii generale sa se analizeze necesitatea alocarii de fonduri pentru executia de reparatie
Practica demonstreaza ca utilizarea de materiale ieftine pentru hidroizolatie terasa nu garanteaza lucrarea o perioada rezonabila,caz in care la un interval de timp lucrarea trebuie refacuta
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
ynocentta, utilizator
Exact asta cred si eu, ca o lucrare buna nu este ieftina asa cum probabil o sa se intentioneze sa se faca. Iar cand o sa se faca, nu stiu. De aceea intrebam daca in caz ca nu primes un raspuns si nu se demareaza lucrarile in termen util, oare pot sa ma apuc sa o fac pe banii mei si apoi sa solicit recuperearea lor. Fie in instanta fie in mod civilizat si normal.

Va multumesc.
Dupa cum spuneti sa facut sedinta si proprietarii sant de acord cu reparatia atunci nu ar mai trebui sa fie o problema sa se stringa banii .
Presedintele a procedat gresit trebuia reparata toata terasa si nu numai portiunea lui din fondul de reparatii.
Trimitetii presedintelui de bloc o sesizare prin posta recomandata in care i relatati ca proprietarii sant de acord si cand are de gand sa adune banii pt. reparatie fiindca nu mai puteti sta in situatia data .
In cazul in care nu va da raspuns (aveti chitanta de la recomandata ) puteti in primavara sa faceti treaba pe cheltuiala dv. ( cu chitante ) si sa actionati in Instanta asociatia pt. recuperarea cheltuielilor de izolare .
criserb a scris:


oare pot sa ma apuc sa o fac pe banii mei si apoi sa solicit recuperearea lor. Fie in instanta fie in mod civilizat si normal.




De regula executarea de reparatii la partea comuna terasa se realizeaza integral,executiile partiale neasigurand garantia unei hidroizolatii pe intreaga suprafata a terasei si neavand garantie


Pentru recuperarea sumei utilizate pentru repratie parte comuna,este necesar sa detineti incheiat cu asociatia de proprietari document prin care aceasta sa isi asume responsabilitatea achitarii contravalorii executiei
Nu este de preferat sa executati reparatie terasa strict aferenta suprafata apartamentului dvs ,care nu va beneficia de garantie si nu va asigura indepartarea neajunsurilor existente la nivelul intregii terase a imobilului



@criserb,
Sesizati in scris asociatia de proprietari, adresandu-va presedintelui. Faceti aceasta sesizare in doua exemplare si pe unul sa va scrie presedintele ca a primit-o. Sigur ca poate sa scrie si ca se va discuta, se vor lua masuri...
Acum in primul trimestru al anului este obligatorie, conform legii, convocarea proprietarilor in adunarea generala anuala. Cu aceasta ocazie, presedintele sa cuprinda in bugetul de venituri si cheltuieli si aceasta reparatie a terasei la un cost estimativ (poate cel din ofertele dumneavoastra).
Pana la vara sa se afiseze luna de luna pe lista de plata sumele de plata pentru fiecare apartament in functie de suprafata acestora.
Cu banii adunati, la vara se va face lucrarea.
Daca nu se aduna suficienti bani, discutati cu presedintele sa incheie contractul cu executantul, sa faca lucrarea iar dumneavoastra completati suma necesara pana la achitarea facturii.
De exemplu daca lucrarea costa 5000 lei iar asociatia a incasat doar 2000 lei de la proprietari, atunci cand trebuesc achitati cei 5000 lei catre executant, dumneavoastra depuneti la asociatie 3000 lei pe baza de chitanta eliberata de asociatie.
Asa asociatia are suma necesara achitarii lucrarii.
In lunile urmatoare asociatia incaseaza de la proprietari sumele repartizate pentru aceasta lucrare si va restituie dumneavoastra cei 3000 lei pe baza de dispozitie de plata.
In acest fel lucrarea se face prin asociatie, contract, garantie, repartizare pe liste...

Alte discuții în legătură

Acționarea în judecată a asociației Nathalie15113 Nathalie15113 Bună ziua. Vă rog să mă ajutați.. Vreau să acționez în judecată asociația de proprietari pentru a repara hidroizolația blocului (locuiesc la etajul ... (vezi toată discuția)
Reparatia acoperisului i_andreea2005 i_andreea2005 Buna seara! As dori sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri legate de izolatia acoperisului. Am sa incep printr-o povestioara scurta ca sa ma fac mai ... (vezi toată discuția)
Probleme hidroizolatie andreeadascalu andreeadascalu buna ziua, va rog frumos daca poate cineva sa ma ajute cu cateva lamuriri,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele , la etajul 4 , am facut hidroizolatia in anul 2002 ... (vezi toată discuția)