avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatia acoperisului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatia acoperisului

Buna seara!
As dori sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri legate de izolatia acoperisului.
Am sa incep printr-o povestioara scurta ca sa ma fac mai bine inteleasa, apoi am sa pun si intrebarile.
In vara anului 2010, s-a afisat la avizier o instintare de plata pentru repararea acoperisului. Toate bune si frumoase, doar ca suma ce revenea fiecarui apartament era ENORMA. Arunci m-am hotarat sa caut o oferta convenabila si care sa ofere garantie si am dus-o administratorei. De atunci a trecut 1 an si ceva si nu s-a mai intamplat nimic, pana ieri cand am primit o hartie de la presedinte prin care ni se impune constituirea fondului de reparatie necesar, cu suma aceea ENORMA pentru urgentarea lucrarii.
Eu vreau sa stiu cam ce am de facut in situatia asta? Daca exista stiupulat undeva ca suntem obigati sa platim doar cei de pe coloana?
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 20:26, 25 Noiembrie 2011
1-Acopersiul reprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie revine asociatiei de proprietari ,care urmeaza sa repartizeze c/v executie ,tuturor proprietarilor
2-Art 22(9) din HG nr 1588/2007
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna,
administratorul,tinand seama de pret,durata de executie si calitate,supune spre analiza ,
selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele ,in vederea executarii lucrarilor,conform legislatiei in vigoare,potrivit art 37 din L nr 230/2007
In caz contrar,cheltuielile nu vor fi acceptate la plata
Spuneți-ne:
- dacă pe acea înștiințare este trecut și temeiul în care vi se solicită plata - hotărâre a Adunării generale sau a Comitetului executiv;
- se specifică ce lucrare se va executa? pentru că se poate monta un singur strat peste cel existent sau se poate reface complet hidriozolația, prin decopertare și montarea a două straturi. Sau poate s-a ales o altă soluție - hidroizolație lichidă, etc;
- ce înseamnă sumă enormă? este imobil cu 4 etaje?
Puteți (și este bine) cere lămuriri suplimentare (în scris), în numele dvs sau al tuturor vecinilor implicați.
Din cate imi aduc eu aminte nu era trecut nici un termen, nu s-a afisat niciodata hotararea adunarii generale, si deci nu am luat la cunostinta de deciziile pe care le-au luat, suma este de 4000 de ron impartita la cele 5 apartamente, iar oferta pe care o dusesem eu asociatie era de 2500 lei plus garantie de 8 ani, iar in scrisoare presedintele mentioneaza ca proprietarul apartamentului care solicita efectuarea lucrarii nu a fost de acord cu oferta aceea enorma si presedintele mentioneaza ca responsabili pentru pagubele care s-au produs suntem noi cei de pe coloana respectiva :)) presedintele fiind "organ competent" sa-si dea cu parerea :)
Asadar eu sa cer in scris legea unde se mentioneaza ca doar noi, cei de pe coloana, suntem obligati sa platim, sa cer hotararea adunarii generale unde se specifica acest lucru, si sa cer dovada efectuarii expertizei acoperisului? Daca nu primesc nici un raspuns din partea presedintelui, ce pot face in continuare? Fac sesizare la primarie, sau astept ca asociatia sa ne dea in judecata?
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
Adriantot, moderator
Până la primăvară nu se mai poate face nicio lucrare de hidroizolație, temperaturile scăzute nu permit lipirea cartonului bituminat.

Reparația va trebui realizată la anul, așa este legal și normal, iar ca și pondere vă revine celor de pe coloana respectivă dacă așa s-a procedat până acum la toate reparațiile. Sunt și asociații la care orice reparație se împarte la toți proprietarii (cel puțin așa am auzit) însă la noi se procedează ca la dvs, se împarte la cei de pe tronsonul afectat, fie că este coloană de apă, căldură sau acoperiș.

În ceea ce privește suma nu trebuie să vă revoltați ci să vă informați asupra lucrării care urmează a se efectua. Am avut și noi, în această vară, lucrări de hidroizolație. La 3 camere a costat 2800 lei iar la 2 camere 2300, cu carton bituminat de 4 kg/mp cu inserție de fibră de nylon și protecție cu ardezie , după îndelungi căutări și negocieri.

Numai că socoteala de-acasă... nu e la fel cu cea de pe bloc! Când au început lucrarile, la primul tronson, hidroizolația veche se destrăma, fiind veche de 20 de ani, așa că a fost nevoie să se decoperteze toată suprafața și să cumpărăm (suplimentar) 60 litri de amorsă, 5 saci cu șapă pentru îndreptarea suprafeței și 7 suluri de carton V3 pentru a mai pune un strat, astfel că prețul s-a ridicat binișor de la 2300 spre 3500 lei.

Trebuie să vă lămuriți în ce constă oferta de 4000 de lei pe care v-a prezentat-o președintele. Dacă este vorba de 2 straturi de carton plus reparația aticului atunci suma cam bate. Mai depinde doar de suprafață, la noi au fost 66 mp suprafața plană, 80 cu scafe, aerisiri și atic.
Logic(si legal) ar fi ca orice suprafata de terasa reparata sa fie platita de toti proprietarii scarii respective. Daca de exemplu se deterioreaza acoperisul de deasupra holului de la intrarea in scara , platesc mereu proprietarii care au apartamentele in sfertul de deasupra (coloana apartamentelor), desi holul este comun ?.
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Acces acoperis bloc lawyer2016 lawyer2016 Daca presedintele si administratorul nu-mi asigura accesul la acoperisul blocului unde ma pot adresa ? Este aplicabil art 256 Ncp pt tulburare de posesie ... (vezi toată discuția)
Stau la ultimul etaj si imi ploua in casa criserb criserb Buna ziua, Dupa cum spune si titlul, stau la ultimul etaj si imi ploua in casa. A inceput sa ploua tarziu in toamna, nu am mai avut timpul necesar ... (vezi toată discuția)
Greseala sau furt ? CFI75 CFI75 In anul 2010 am devenit presedintele unei asociatii....prelund arhiva si toate actele.In urma cu 2 saptamani a trebuit sa reinoiesc contractul cu regia de apa ... (vezi toată discuția)