avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Greseala sau furt ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Greseala sau furt ?

In anul 2010 am devenit presedintele unei asociatii....prelund arhiva si toate actele.In urma cu 2 saptamani a trebuit sa reinoiesc contractul cu regia de apa si canalizare si aveam nevoie de suprafata acoperisului,pentru apa meteorica....cel mai simplu era sa declar pe proprie raspundere ca acoperisul are...n..m².In 2004 sa reabilitat acoperisul si s-au platit 210.000 lei pe m²...suprafata calculata atunci de presedinte,consilieri si firma care a realizat lucrarea a fost de 447 m².s-a platit suma de 9387ron.Intre timp sau dat cartile tehnice la asociatii..si surpriza...acoperisul are 318m²...Inteleg ca sunt si pierderi ...dar nu de 129 m² in bani 2700 ron. Ce ma sfatuiti sa fac?
Este greu de dat un rapsuns in lipsa unor date tehnice concrete
De ex la hidroizolatia unui imobil,este obligatoriu ca pe langa suprafata de protectie aplicate pe terasa sa se aplice strat de protectie inclusiv pe zona verticala si pe aticul terasei ,suprafete care nu intra in suprafata terasei ,dar care in calculul materialului necesar sporeste cantitatea materailelor ,respectiv valoarea executiei
In calitate de presedinte de asociatieid e proprietari se prezuma ca detineti intreaga arhiva a asociatiei de proprietari,respectiv va este la indemana sa analizati documentatia intocmita cu ocazia executarii lucrarii de reabilitare acoperis,ocazie cu care eventual aveti posibilitatea sa evidentiati concret suprafetele tehnice
Anterior catalogarii drept "greseala sau furt ",este bine sa verificati cu responsabilitate situatia,din cauza ca aveti posibilitatea ca din documente sa reiasa ca au fost efectuate reparatii pe zone reduse ale acoperisului care au necesitat utilizarea de material la suprafata mentionata de dvs,De regula pentru reabilitare acoperis se executa initial reparatiile zonale-crapaturi denivelari si ulterior se aplica startul continuu de protectie
Nu omiteti aspectul esential ca la orice lucrare se inregistreaza si pierderi
Va dau ce scrie in contract...-Acoperis tabla direct pe izolatie,nu trebie jgheaburi si burlane,210.000 lei m² materiale si manopera incluse in pret...inaltimea aticului este de 20 cm...deci am calculat cu indoitura de material cu atic ...se mai adauga 24 m²...dar tot raman 100m²....
pe langa deviz ,trebuie sa existe si antemasuratorile. Vedeti cine a fost presedinte,cine a semnat contractul...si recuperati suma.,indiferent daca a fost furt sau nu.In general politia considera intodeauna ..o greseala.
Incercati o verificare simpla: lungimea cladirii * latime cladirii = suprafata ocupata de cladire.
Aceasta este suprafata ceruta de regia de apa si canal pentru calculul apei meteorice.

Pentru reparatii tineti cont de forma acoperisului (presupun ca este o piramida). Aveti deci nevoie de niste date suplimentare.

Singura actiune pe care ati putea, eventual, sa o faceti este o plangere penala, dar, daca se da NUP riscati dumneavoastra o plangere pentru denunt calomnios.
Prescriptia in civil este de trei ani iar in penal de zece ani, in general.

Ganditi-va si la faptul ca, din cazua sistemului de taxe din Romania, ceeace s-a facut a fost pur si simplu un mod de a ocoli fiscul, ca pentru materiale nu platesti taxe ci doar pentru beneficiile incasate.
Cred ca ar trebui sa discutati intai cu fostul presedinte care a semnat contractul si sa vedeti ce va spune.
Cred ca va faceti probleme fara motiv. Un este suprafata in plan orizontal ce se ia in calcul in documente valabila si pentru colectarea apei pluviale si alta este suprafata reala privita in spatiu. Aceasta suprafata reala cuprinde atat partile orizontale cat si cele inclinate sau verticale.
Am facut de mai multe ori lucrari de hidroizolatie ale teraselor si-am constatat ca suprafata ce trebuie acoperita este cu cel putin 30% mai mare dacat cea in proiectie orizontala.
Am apelat la firme diferite sa faca masuratorile si sa intocmeasca devize de lucrari, pentru ca in sedinta de comitet sa putem desemna executantul lucrarii, asa cum prevede legea.
Pentru aceeasi terasa ce acopera 4 apartamente, suprafata acestora fiind de 200 m.p , fiecare firma a masurat si-a ajuns la necesitatea acoperirii a 260, 268 si 270 m.p. dupa cum a urcat pe aticuri mai mult sau mai putin cu 5-10 cm.
Ca sa va linistiti, apelati la cateva firme care sa faca masuratori si sa va intocmeasca devize de lucari in vederea realizarii unei noi lucrari si vedeti rezultatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces acoperis bloc lawyer2016 lawyer2016 Daca presedintele si administratorul nu-mi asigura accesul la acoperisul blocului unde ma pot adresa ? Este aplicabil art 256 Ncp pt tulburare de posesie ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa rocky rocky Buna ziua, in blocul unde locuiesc s-a efectuat o lucrare de hidroizolatie a terasei in anul 2010. Este bloc P+4 iar lucrarile s-au efectuat la scara unde ... (vezi toată discuția)
Reparatie anticipata terasa pt bloc propus reabilitarii gabi_leo gabi_leo Buna ziua, Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc. In ultimul an terasa s-a deteriorat si a inceput sa se infiltreze apa in casa din ce in ce mai mult, ... (vezi toată discuția)