avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Se poate introduce direct o actiune impotriva unei ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Se poate introduce direct o actiune impotriva unei banci la CURIA?

Buna ziua,
doresc sa aflu daca pot introduce cerere direct la CURIA sau numai dupa ce am parcurs etapele - fond si apel ori recurs - la instantele nationale?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 02:49, 11 Noiembrie 2013
Nu puteti introduce actiune la CEDO decat dupa ce ati epuizat caile normale de judecare la nivel national. Vezi www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
tgeorgescu, utilizator
Cu scuzele de rigoare CURIA nu este CEDO
Pai de ce am zis de CEDO: un simplu cetatean poate face proces la CEDO, nu la CURIA. La CURIA pot apela instantele de judecata (nu avocatii partilor), Comisia Europeana, Consiliul Europei, Parlamentul Europei sau statele membre ale UE. Asa ca pentru dvs. ca simplu cetatean apelul la CURIA este lipsit de sens, eventual avocatul dvs. poate propune judecatorului cererea unei judecati preliminare in materie de drept european, cum s-a intamplat de ex. in cazul pasaportului lui Gheorghe Jipa.

Asa ca raspunsul este: daca judecatorul nu vrea sa faca asta, nu veti putea niciodata apela la CURIA, pentru ca simplii cetateni nu pot apela la CURIA si nici macar avocatii lor.
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
tgeorgescu, utilizator
Nu vreau sa va jignesc, dar nu stapaniti materia. Nici eu nu sunt un specialist al dreptului comunitar, dar intreb. Dupa cum stiu eu si simplul cetatean poate intenta proces bazat pe dreptul comunitar (care este obligatoriu si in dreptul national) - procesele nu se intenteaza impotriva statului. Despre ce vorbiti Dumneavoastra este CJE (CJCE) unde statele sunt actorii principali in diferite procese. Nu mam referit nici la o cerere de hotarare preliminara data de CURIA cu privire la interpretarea reglementarilor comunitare transpuse sau nu in normele nationale. Cel putin in materia dreptului comercial exista aceasta posibilitate, sunt destul de multe spete judecate la CJCE actualmente CEJ. De exemplu celebra: Cauza 8/74 Dassonville din anul 1974.
La CEDO se judeca altceva decat la CURIA si CEJ.
Eu la aceasta CURIA m-am referit: [ link extern ] /

Nu stiu la ce alta CURIA va referiti dvs.

Anumite persoane fizice sau juridice pot apela la Tribnalul de prima instanta:

Tribunalul de Primă Instanţă are competenţa de a judeca:

acţiuni directe introduse de persoane fizice sau juridice împotriva actelor instituţiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii Europene (ale căror destinatare sunt sau care le privesc în mod direct şi individual), precum și împotriva actelor normative (dacă îi privesc direct şi dacă nu presupun măsuri de executare) sau, de asemenea, împotriva abţinerii de a acţiona a acestor instituţii, organisme, oficii sau agenții. Este vorba, de exemplu, de o acţiune introdusă de o întreprindere împotriva unei decizii a Comisiei prin care i se aplică o amendă;

Dupa cum vedeti, aceasta priveste strict probleme legate de impactul UE asupra cuiva sau al unei firme, nu se judeca impactul Romaniei sau Poloniei asupra unui infractor arestat acolo. De aici rezulta ca daca aveti un proces in drept national contra cuiva sau a statului, nu puteti apela la Tribunalul de prima instanta. La Tribunalul de prima instanta se rezolva strict probleme care tin de UE. La acest tribunal faceti proces impotriva UE, nu a Romaniei sau Poloniei. In acest caz ce faceti la acest tribunal nu are nicio legatura cu procesele de drept national care se desfasoara in Romania. Chiar as putea spune ca din moment ce aceste procese se judeca in Romania conform dreptului national, nu puteti avea pretentii de la UE, deci nu cred ca puteti apela la tribunal. Ori aveti diferende cu o persoana fizica sau juridca din Romania sau cu statul roman, ori aveti diferende cu UE. In primul caz nu puteti apela la Tribunalul de prima instanta, in al doilea caz nu are sens sa porniti procese in Romania, deoarece v-au fost incalcate drepturile de UE, nu de statul roman. Daca cineva aflat in Romania v-a incalcat drepturile prevazute de legile romanesti, are sens sa faceti proces in Romania. Daca drepturile v-au fost incalcate de UE, n-are sens sa faceti proces in Romania.

De ex. amenzile primite de Microsoft de la Comisia Europeana pot fi contestate la acest tribunal, dar nu o amenda de circulatie sau o pedeapsa cu inchisoarea.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo si cejpi marianaragalie marianaragalie Ce fel de dosare se pot depune la CEDO si ce fel la CEJ? (vezi toată discuția)
Jurisprudenta cjce -izvor de drept sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei: [i](2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor ... (vezi toată discuția)
Cjue, carta drepturilor fundamentale a ue si cedo Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimati colegi, Un cetătean român (si deci european) poate conform prevederilor Tratatului de la Lisabona sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii ... (vezi toată discuția)