avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1933 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Colegi de forum, va provoc
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Colegi de forum, va provoc

am doua probleme pentru dumneavoastra
1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.

2. un platitor de TVA din Romania comanda unui operator din Spania(are cod valid de TVA) un transport pentru un client(fara cod valid de TVA) din Spania al operatorului din Romania pe ruta Italia-Germania. Transportatorul factureaza serviciul operatorului din Romania acesta la randul sau factureaza clientului sau din Spania contravaloarea transportului. Spuneti-mi va rog care operatiune este purtatoare de TVA si cine este platitorul?
e interesanta intrebarea ta...dar eu intreb acum:- profitul societatii s-ar putea repartiza integral pe dividende , acestea achitandu-se asociatilor? ori in acest caz 1000 lei din rezultatul exercitiului ar trebui repartizat pe rezerve?

tine totul de prudenta? dar daca aceasta prudenta nu este obligatorie nu cumva situatiile financiare vor prezenta informatii eronate in astfel de cazuri?

:(( n-am gasit nimic in Legea societatilor comerciale
LSC nu ofera solutii in acest caz, din pacate. Legatura cu pierderile se regaseste numai la SA-uri:

Art. 153^24. - (1) Daca consiliul de administratie, respectiv directoratul, constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.
(2) Prin actul constitutiv se poate stabili ca adunarea generala extraordinara sa fie convocata chiar si in cazul unei diminuari a activului net mai putin semnificativa decat cea prevazuta la alin. (1), stabilindu-se acest nivel minim al activului net prin raportare la capitalul social subscris.
(3) Consiliul de administratie, respectiv directoratul, va prezenta adunarii generale extraordinare intrunite potrivit alin. (1) un raport cu privire la situatia patrimoniala a societatii, insotit de observatii ale cenzorilor sau, dupa caz, ale auditorilor interni. Acest raport trebuie depus la sediul societatii cu cel putin o saptamana inainte de data adunarii generale, pentru a putea fi consultat de orice actionar interesat. In cadrul adunarii generale extraordinare, consiliul de administratie, respectiv directoratul, ii va informa pe actionari cu privire la orice fapte relevante survenite dupa redactarea raportului scris.
(4) Daca adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile si sub rezerva dispozitiilor art. 10, sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social. [...]


Dupa care:

Art. 207. - (1) Capitalul social poate fi redus prin:
a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
(2) Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
c) alte procedee prevazute de lege.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

LSC nu ofera solutii in acest caz, din pacate. Legatura cu pierderile se regaseste numai la SA-uri:

Art. 153^24. -
(4) Daca adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile si sub rezerva dispozitiilor art. 10, sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social. [...]





In acest caz eu consider ca in cursul anului in care se face tranzactia respectiva, diferenta dintre valoarea aportului si valoarea de vanzare se inregistreaza ca pierdere. Daca pana la sfarsitul anului urmator pierderea (analitic distinct) nu este acoperita din profitul realizat, va trebui ca aceasta sa fie acoperita din CS si atunci se va lua in calcul diminuarea acestuia.
fat frumos a scris:
In acest caz eu consider ca in cursul anului in care se face tranzactia respectiva, diferenta dintre valoarea aportului si valoarea de vanzare se inregistreaza ca pierdere.

Ideea e ca in acceptiunea legii 31 e vorba de o pierdere raportata la totalul activului, iar nu la o operatiune singulara: in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris.

Prin urmare, chiar daca se inregistreaza o pierdere prin vanzarea la o valoare mai mica, dar per total societatea are profit, atunci nu vad ce poate inregistra la pierdere.

Da, am inteles, dar am redus totul la absurd, in sensul ca singura tranzactie ar fi aceasta vanzare.

Alte discuții în legătură

Monografie vanzare imobil reevaluat sub pretul de achizitie byte00 byte00 Buna ziua, As dori un pic de ajutor in legatura cu inregistrarile contabile aferente vanzarii unui imobil la o valoare reevaluata sub pretul de ... (vezi toată discuția)
Incadrare mijloace fixe ctinagl ctinagl Buna ziua, Spune-ti-mi si mie va rog daca Soft Server mail, soft client mail, sistem de operare Windows 2000, Microsoft Office Romania si Soft Client Access, ... (vezi toată discuția)
Vanzare constructie de la societate la persoana fizica gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa-mi spuneti daca se poate vinde o constructie inregistrata pe firma, asociatului, numai pe baza contractului de vanzare- cumparare adica fara ... (vezi toată discuția)