Da, asa se inregistreaza vanzarea unui imobil, doar ca am specificat ca imobilul este reevaluat la sfarsitul anului la o valoare sub pretul de intrare. Ce fac cu diferenta pana la costul istoric? Ca sa fiu mai exact dau urmatorul exemplu
1. se achizitioneaza un imobil la pretul de 100 lei
2. dupa o perioada se reevalueaza la 90 lei, 10 lei fiind trecuti la momentul respectiv ca si cheltuiala nedeductibila, conf. codului fiscal.
3. apoi se vinde cu 91 lei, valoarea amortizata fiind de 1 leu.
Cu alte cuvinte:
461 = 758 91
658 = 212 89
281 = 212 1
Dar ce fac cu diferenta 100-90 = 10 lei? Nu se recunoaste ca si cheltuiala deductibila?
la momentul reevaluarii trebuia sa faceti inregistrarea 681x=212(fiind vorba de o descrestere de valoare si daca nu ati mai reevaluat si altceva cu crestere de valoare,ca sa folositi contul 105);cheltuiala respectiva nu e deductibila fiscal;o sa postez mai jos si un studiu de caz legat de reevaluare,poate va ajuta concret.
Am facut inregistrarea pe chelt.nedeductibila, asa cum am mentionat.
Totusi d.p.d.v fiscal trebuie tinut cont de amortizarea fiscala care se calculeaza la costul istoric de achizitie/productie. Se ajunge astfel la o amortizare fiscala > amortizarea contabila.
Conform codului fiscal art.24, al. 15:
Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determină fără a lua în calcul amortizarea contabilă. Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, diminuată cu amortizarea fiscală.
Deci, la calculul impozitului pe profit am sa deduc cheltuiala pe baza valorii fiscale a acestora, diminuată cu amortizarea fiscală.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.