In data de 07.11.2013 mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru faptul ca nu am acordat prioritate pietonilor angajati in traversare.
Lucrurile s-au intamplat astfel:
Apropiindu-ma de trecerea de pietoni am observat o persoana stand pe trotuar,asa ca am incetinit .M-am asigurat ca are ambele picioare pe trotuar si nu avea intentia sa traverseze si mi-am continuat drumul.Pietonul a calcat pe trecere cand eram la un metru de trecerea de pietoni.
Un echipaj de Politie filma in apropierea trecerii de pietoni iar dupa 300 de metri am fost tras pe dreapta si mi s-a suspendat permisul . As dori sa depun o contestatie impotriva procesului verbal in instanta si in acest sens as vrea sa stiu daca poate fi anulat respectivul proces pe baza ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor care prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator.Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea ,altfel procesul verbal este lovit de nulitate absoluta.Deci, daca un agent constata contraventia ( in cazul meu ,echipajul care filma in apropierea trecerii de pietoni) dar procesul verbal este intocmit de un alt agent ( in cazul meu, de celalalt echipaj de politie care m-a oprit dupa 300 metri[ )procesul este nul?
NU !
agentul constatator poate fi si celalalt din echipajul urmator. Face parte din aceeasi institutie si este respectat "AD LITERAM" regimul competentei : materiale , teritoriale ... Deci in cauza de fata la ceea ce e stipulat in lege (pe intelesul dvs.) :
1. nu v-a filmat un agent din Baia Mare si ati fost sanctionat in Olt ;
2. al doilea agent avea competenta clara de a sanctiona , doar in baza vizionarii acelei filmari autorizate. ( Ex. deci agentul ala daca-l vede pe badea Costica de la el din localitate la televizor ca se bate in bar , il poate sanctiona in baza unei filmari )
3. puteti avea castig de cauza doar daca agentul constatator NU ARE CALITATEA DE POLITIST RUTIER .... ( asta e ... insa contestatia o puteti face, doar ca pierdeti tot dvs. in momentul in care nu aveti castig de cauza ... posibil sa ramaneti mai mult timp fara permis...) " procedura " ...
Daca pietonul statea pe trotuar si nu a vea intentia de a traversa strada, dar in ultimul moment s-a razgandit angajandu-se in traversare atunci cand autoturismul ce il conduceati era la un metru de marcajul pietonal venind dinspre partea dreapta a sensului de mers al autoturismului se poate dovedi ca Dvs. nu aveati posibilitatea de a opri pentru a acorda prioritate pietonului.
din punctul meu de vedere, simpla prezență a pietonului în dreptul zonei marcate (mai ales lângă bordură) este deja manifestarea dorinței de a traversa. aveați obligația să vă asigurați că acesta nu dorește să traverseze, oprind. știu că pare absurd, dar asta e. credeți că echipajul de poliție filma acolo doar așa, că nu aveau ce face?
Perioad de suspendare se majoreaza cu 30 de zile in cazul nepredarii permisului dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. – (5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.